CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR - Nicolae Badea: „Nu sunt politician, nu promit. Eu mă ţin de cuvânt”

CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR - Nicolae Badea: „Nu sunt politician, nu promit. Eu mă ţin de cuvânt”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

- Ce v-a determinat, domnule profesor, să  candidaţi?

- Am considerat că Legea 1 a Educaţiei nu a fost bine înţeleasă de actuala conducere. Nu a fost citită în profunzime şi aplicată. Din punctul de vedere al finanţării, nu s-a făcut o descentralizare. Nevoile sunt jos, la departamente. Nu pot şti rectorul sau prorectorii ce-mi trebuie mie. Nici promovarea academică nu a fost făcută cum trebuie. Nu poţi să treci într-un interval foarte scurt de un nivel la altul. Performanţa se acreditează prin proiecte câştigate în competiţii naţionale. Astfel de competiţii nu s-au mai organizat din 2013. Competiţii internaţionale sunt foarte multe, dar aici nu se încumetă să depună, pentru că şansa de a câştiga la Orizont 2020 este foarte mică. Atunci cum ai promovat atât de rapid?

- Ce promiteţi că veţi face în mandatul Dvs., dacă veţi fi ales?

- În primul rând, descentralizarea finanţelor. Banii trebuie să ajungă la fiecare departament şi să fie împărţiţi de şeful de departament. În felul acesta, toţi îşi vor lua salariile, dar vom şti care departamente sunt neperformante. Aşa vor fi obligaţi să caute să găsească noi programe, astfel încât să atragă studenţi.

Din banii de la plata cu ora suntem obligaţi să credităm proiectele POSDRU, până la alocarea finanţării. De luni de zile, nu ne-am primit aceşti bani. Dar salariaţii Universităţii nu sunt bancă de împrumut. Se pot face credite pentru aşa ceva.

Un alt lucru pe care-l promit cadrelor didactice este înfiinţarea unui centru de management pentru proiecte. Avem ceva, dar se ocupă numai de partea financiară. Avem nevoie de experţi care să ne spună ce greşim când depunem proiecte. Este foarte greu să obţii punctajele necesare. Eu acum depun un proiect la Orizont 2020, în parteneriat cu alte universităţi. Ei au manageri de cercetare care te consiliază şi îţi explică ce trebuie şi cum trebuie să scrii ca să obţii punctajul necesar pentru a deveni eligibil. Ei te ajută să câştigi proiectul. Şi noi avem nevoie de un astfel de departament. Nu sunt politician, mă ţin de cuvânt pentru tot ceea ce am scris în planul meu.

- Ce le promiteţi studenţilor?

- Vreau să aplic în toată Universitatea ceea ce am făcut noi la masterul de la Inginerie Electrică. La licenţă, nu ai libertate prea mare ca să dai programului de studiu alt traseu, pentru că ai opţionale doar în proporţie de 20 la sută. Dar în programele de master, unde studentul practic îşi alege cale pe care merge, ai mare libertate de a-ţi face propriul program. Noi n-am invitat câţiva angajatori, doar ca să angajeze studenţii. I-am chemat şi i-am întrebat pe fiecare criteriile de competenţe pe care ei le testează unui candidat care solicită loc de muncă. Am discutat doi ani de zile. Am coroborat această listă de competenţe cu cunoştinţele pe care trebuie să le predăm studenţilor ca să le poată acumula. Aşa am reuşit să transformăm un program de studii care aducea maxim 20 de studenţi la master într-unul care are 50 de locuri, dintre care 30 sunt cu taxă, iar candidaţi am avut întotdeauna peste cifra de şcolarizare. Sunt masteranzi care dau bani, pentru că ştiu că în final îşi vor putea găsi un loc de muncă. Acest lucru se poate face la orice departament din Universitate, ca să creşti atractivitatea programului, dar şi să-i dai o finalitate, pentru că asta trebuie să faci, să-i dai studentului cunoştinţele necesare pentru a se putea angaja, nu o diplomă. Voi veni la fiecare departament ca să facă astfel de analize, dar nu numai din punctul de vedere al cadrelor didactice, ci şi din punct de vedere al studenţilor, în corelaţie cu ce se întâmplă pe piaţa muncii.

- Pe ce categorie de profesori mizaţi la vot?

- Pe acea parte a oamenilor care gândesc raţional şi neafectiv.

- Văd că vă ocupaţi cu depunerea unui proiect. Aţi mai avut timp de campanie?

- Eu nu sunt politician. Eu am prezentat un plan managerial. Am mers cu drag la facultăţile unde am fost chemat ca să vorbesc cu oamenii şi să-l susţin.

- Care sunt atuurile Dvs.?

- Am gestionat proiecte internaţionale cu trei milioane de euro. Am dovedit că pot şi că am o altă viziune asupra modului în care trebuie inseraţi absolvenţii în piaţa muncii. Nu-mi critic colegii, sunt amic cu toţi ceilalţi trei. Nu am nimic cu rectorul, cu care sunt prieten. Doar o altă viziune asupra managementului. E bine să fie competiţie pentru această funcţie, să fie mai multe idei. Sarcina de a alege le rămâne colegilor.

CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR:

Cătălin Fetecău: "Eu nu candidez împotriva unei persoane, vin cu un proiect"

Silviu Măcuţă: „Aş fi promotorul unui institut de cercetare în Universitate”

Iulian Bîrsan: „Voi asigura stabilitatea financiară a Universităţii”

Citit 3358 ori Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2016 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.