CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR - Silviu Măcuţă: „Aş fi promotorul unui institut de cercetare în Universitate”

CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR - Silviu Măcuţă: „Aş fi promotorul unui institut de cercetare în Universitate”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

- De ce credeţi că ar trebui să vă voteze profesorii şi studenţii?

- Eu consider că, în actuala conjunctură, vor putea discerne care dintre cei patru candidaţi merită să conducă destinele Universităţii. Sunt interesat să fac o treabă serioasă. Studenţii vor dori să aibă condiţii europene în campus, eu am fost la peste zece universităţi europene şi ştiu ce trebuie făcut. Am ore la două facultăţi cu foarte mulţi studenţi. Am predat întâi la Mecanică, la un program de studii care nu ştiu nici acum de ce s-a desfiinţat, iar acum am ore la Ingineria Alimentelor şi la Automatizări, Calculatoare şi Inginerie Electrică. Sunt aproape 300 de studenţi, care ştiu cum mă comport cu ei, modul în care mă aplec asupra actului educaţional, cu răbdare, dar şi cu intransigenţă. E momentul să gândim altfel managementul. Trebuie să ne raliem la conferinţele europene, să fim parte în acele conferinţe, măcar o ediţie să fie organizată şi în Galaţi. Cred că, într-un management performant, întâlnirile cu profesorii nu se fac numai la alegeri. Asta este o boală luată de la politicieni, care şi ei se întâlnesc cu electoratul o dată la patru ani. Întâlnirile trebuie făcute semestrial, cu toate facultăţile în parte. Trebuie ascultaţi atât profesorii, cât şi studenţii, astfel încât să putem rezolva problemele în mod amiabil.

- Am auzit că aţi înfiinţat un sindicat.

- De câteva luni am reuşit să organizez în Universitate o structură sindicală, lucru pe care nu-l mai avem de şapte-opt ani. Am fost ales ca preşedinte de sindicat pe care l-am afiliat la Federaţia "Alma Mater", la nivel naţional. Oamenii veneau şi-mi plângeau pe umăr. Nu înţeleg nici acum de ce, pentru că eu nu eram nici director de departament, nici decan, nici rector. Oamenii au căpătat încredere în mine, pentru că m-am aplecat asupra problemelor lor. Am peste 500 de salariaţi din toate categoriile înscrişi, într-un scurt timp, în sindicatul meu. Dacă voi fi ales rector, îmi voi da, fireşte, demisia din sindicat.

- Cunoaşteţi temerile unor profesori, că fiind cadru didactic la o facultate tehnică, veţi susţine cu precădere interesele acestei aripi a Universităţii. Sunt justificate aceste temeri?

- Trebuie făcută o colaborare între domeniile de studii. Facultatea de Industrie Alimentară ar putea colabora cu Medicina pe cercetări privind igiena alimentaţiei, alimentaţie sănătoasă, expertiza avalanşelor de alimente care vin din afară. Se pot face echipe comune de cercetare. Aş fi promotorul unui institut de cercetare în cadrul Universităţii, în care să activeze cele mai bune colective de cercetători din toate facultăţile. Până la Revoluţie, Galaţiul ca centru universitar era pe locul al şaptelea. Acum, în urma unei evaluări din 2011, este pe locul al 13-lea. E drept, domeniile sunt diferite, e o universitate mixtă, nu toate facultăţile pot trage la fel, pentru că sunt şi alte criterii. Eu voi căuta să dezvolt cercetarea prin acele echipe care sunt recunoscute pe plan internaţional, au proiecte internaţionale de cercetare.

- Ce atuuri aveţi comparativ cu ceilalţi candidaţi ca să câştigaţi alegerile?

- Foarte mulţi colegi m-au întrebat de ce nu candidez şi eu. Sunt unii care-s mai reticenţi faţă de mine. Alţii care m-au încurajat. Am participat la toate examenele de bacalaureat în ultimii 18 ani. Aşa am văzut ce se întâmplă. Mă întorceam şi le spuneam colegilor ce ne aşteaptă. Că vin perioade cu foarte puţini studenţi. Deja mi-au fost adoptate câteva idei. Am propus să se facă nişte puncte de înscriere  nu numai la Galaţi, ci şi la Buzău, Bârlad, Tulcea, Focşani. Sunt mulţi necăjiţi, cărora le dai o mână de ajutor. Mi s-a respectat propunerea, iar anul acesta se vor face aceste centre de înscriere în aceste oraşe. Pentru că se micşorează numărul de absolvenţi de liceu, poate dezvoltăm extensii universitare şi în aceste oraşe. Am văzut că fac astfel universităţi europene, precum cea din Torrino. În orice colectiv sunt invidii, nimeni nu-i profet în ţara lui. Sunt unii care se califică la locul de muncă, devin buni manageri după patru-opt ani. Dar sunt unii care au talent, au harul de a conduce, de a avea idei manageriale. Mulţi dintre colegii de la alte facultăţi au văzut că deţin aceste calităţi.

CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR:

Cătălin Fetecău: "Eu nu candidez împotriva unei persoane, vin cu un proiect"

Nicolae Badea: „Nu sunt politician, nu promit. Eu mă ţin de cuvânt”

Iulian Bîrsan: „Voi asigura stabilitatea financiară a Universităţii”

Citit 4289 ori Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2016 17:47

8 comentarii

 • postat de Flo
  Joi, 21 Ianuarie 2016 17:55
  193.226.56.***
  In opinia mea un rector al unei universitati nu poate fi in acelasi timp membru al unui partid, cu atat mai mult intr-o functie de conducere. Sunt doua pozitii incompatibile din punct de vedere a intereselor si mai ales a eticii academice. E adevarat, viitorul rector trebuie sa colaboreze cu politicienii de orice culoare politica in interesul institutiei care o reprezinta.
  0
  37
  Raportează
 • postat de pai da
  Joi, 21 Ianuarie 2016 14:20
  193.194.132.***
  Si ultima intrebare pt Dl. Profesor: si, candidati pentru ca partidul din care faceti parte (nu dau nume ) are nevoie in viitorul apropiat (iara nu stim ca vin localele) de un consilier care detine si functia de rector si profesor?
  Si raspunsul dumnealui: Aceasta abordare nu ar fi tocmai noua, in trecut au mai fost consilieri care detineau si alte functii in universitatea dunarea de jos (nu dam nume, ca se supara lumea)....
  0
  31
  Raportează
 • postat de Doamne Fereste si Pazeste!
  Joi, 21 Ianuarie 2016 13:57
  162.247.72.***
  Ca fost student pot sa spun ca are niste cursuri galbene care erau vechi pe vremea lui Stefan Cel Mare. Discursul de la ore adoarme si lumina in bec. Se comporta foarte urat cu asistentii de la ore in prezenta studentilor. Nu intelege propriu curs, dar o da ca se explica la laborator de asistenti. Si-a lansat candidatura probabil sa amuze comunitatea studentilor.
  0
  45
  Raportează
 • postat de Ionica cel Frumos
  Joi, 21 Ianuarie 2016 10:24
  193.231.148.***
  Succes!!!
  25
  3
  Raportează
 • postat de Vasile
  Joi, 21 Ianuarie 2016 09:34
  84.117.45.***
  Profesorul Macuta spune bine ce spune aici, daca v-a fi ales v-a sparge Gașca de rechini.
  34
  3
  Raportează
 • postat de Popescu
  Joi, 21 Ianuarie 2016 09:22
  193.226.56.***
  Mai intai sunt cei 7 ani de acasa si apoi scolile si mai tarziu, mult mai tarziu - cercetarea.V-ati trezit in prea multe comisii si ati sarit peste studii. Sa nu va ia ameteala.
  0
  36
  Raportează
 • postat de fost student
  Joi, 21 Ianuarie 2016 08:49
  84.117.45.***
  Bravo domnule profesor, Galatiul are nevoie de oameni ca dumneavoastra. Mult succes!
  35
  3
  Raportează
 • postat de cercetatori in stele si manele
  Joi, 21 Ianuarie 2016 07:44
  5.13.140.***
  mai voi sunteti cascadorii rasului mai, ce sa cercetati voi mai ?
  tehnici avansate de manipulare sau cum sa prostesti tinerii si sa-ti asiguri propriul tau viittor?
  noi avem salarii de 1500 pe luna cati studenti trebe ca sa ne plateasca noua salariile

  tiparnita deabia mai face fata pentru a tipari atatea diplome cercetatorii lui peste au descoperit gaura covrigului
  6
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.