Vitregirea latinei, românei şi istoriei reprezintă un PERICOL

Vitregirea latinei, românei şi istoriei reprezintă un PERICOL
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Noile planuri-cadru pentru învăţământul gimnazial au trezit idei contradictorii şi dezbateri aprinse între specialişti. Intenţia Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice de a exclude din programul şcolar studiul limbii latine, dar şi de a diminua numărul de ore la limba română şi istorie a generat adevărate polemici.

În acest context, Academia Română solicită reanalizarea celor trei variante ale planului-cadru, precizând că "cele trei domenii de studiu vitregite de actuala propunere sunt materii cu un puternic caracter identitar, contribuind împreună la dezvoltarea conştiinţei naţionale, europene şi umaniste a tinerei generaţii".

Totodată, specialiştii Academiei Română precizează că cele trei variante nu lasă nicio posibilitate de opţiune profesorilor. "Academia Română atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de excluderea studiului limbii latine şi diminuarea numărului de ore la limba şi literatura română şi istorie, discipline care, alături de componenta lor identitară amintită, au cea mai importantă vocaţie formativă dintre toate disciplinele - dacă ar fi să amintim numai dezvoltarea gândirii logice, a capacităţii de exprimare, a creativităţii, a spiritului civic şi a celui democratic, înţelegerea integratoare, în spiritul valorilor umaniste. Vârsta gimnazială, cuprinsă între 10-15 ani, este cea mai propice dezvoltării unei personalităţi armonioase, deopotrivă sensibilă, raţională şi creativă”, se arată în punctul de vedere al Academiei Române.

Reprezentanţii Academiei Române au mai amintit că au semnalat deja, în repetate rânduri, insuficienţa numărului de ore d6e istorie, inconsistenţa programelor şi deficienţa manualelor. "Specialiştii de la institutele de cercetare ale Academiei Române au adresat memorii şi au propus Ministerului Educaţiei sprijin şi consiliere în elaborarea ghidurilor de predare şi în perfecţionarea cadrelor didactice", menţionează Academia.

Punctul de vedere adresat ministrului Educaţiei este semnat de membrii Biroului Prezidiului Academiei Române: acad. Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, acad. Bogdan Simionescu, acad. Alexandru Surdu, acad. Victor Spinei, vicepreşedinţi ai Academiei, şi acad. Victor Voicu, secretar general al instituţiei.

Potrivit noilor măsuri propuse de Ministerul Educaţiei, singura oră de latină de la clasa VIII-a ar trebui să dispară, o oră de română ar fi eliminată, iar orele de istorie s-ar diminua, deşi acestea au fost deja reduse prin ultimul plan-cadru, în anul 2001.

Citit 1759 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Februarie 2016 01:59

4 comentarii

 • postat de Lecityna von Wytryon
  Miercuri, 10 Februarie 2016 13:13
  109.166.135.***
  Intelegem ca tovarasii din minister au fost "olimpici" la disciplinele umaniste, dar chiar asa, sa le urasca? Sau, cumva, de rusine ca'i incurca in maas-media pe Ovidiu cu Cicero, Mircea cel Batran cu Vlad Tepes si pe Creanga cu Ispirescu, vor sa nu para atat de incremeniti in project? Mai rasfirati, tovarasi, mai rasfirati..!
  0
  11
  Raportează
 • postat de Ligia
  Miercuri, 10 Februarie 2016 12:32
  5.13.180.***
  In loc de ora pierduta cu inchinatul, mai bune s-ar mai adauga inca o ora de limba romana . Aceasta ar aduce un real beneficiu pentru copii .
  10
  13
  Raportează
 • postat de mda
  Miercuri, 10 Februarie 2016 08:57
  109.103.162.***
  Limba latina a fost un cosmar pentru mine in liceu. Au trecut decenii. Mi-as fi dorit o ora de latinitate mai mult decat de latina. Oameni celebri, citate, etc.
  8
  5
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Miercuri, 10 Februarie 2016 08:33
  82.208.137.***
  Cu privire la limba latina, nu ma pronunt dar in ceea ce priveste reducerea orelor de limba romana si de istorie consider ca este o decizie total eronata. Atat de multi sunt cei care nu vorbesc corect romaneste, nu scriu corect si nu au habar de cele mai importante etape din istoria acestui neam incat nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva orele de astazi sunt insuficiente. Poate ca intreg sistemul educational are nevoie de o analiza mult mai profunda, din perspectiva tuturor partilor implicate.
  0
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.