EVALUARE NAȚIONALĂ 2016/ Subiecte uşoare la SIMULAREA probei de limba şi literatura română

EVALUARE NAȚIONALĂ 2016/ Subiecte uşoare la SIMULAREA probei de limba şi literatura română
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

4.664 de elevi de clasa a VIII-a au participat ieri la simularea probei de limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională. Cum iniţial fuseseră înscrişi 4.882 de candidaţi, rezultă că 238 nu s-au prezentat la simulare.

Atât elevii, cât şi cadrele didactice au decretat că subiectele au fost uşoare şi echilibrate. La primul subiect, elevii au avut de rezolvat cinci cerinţe cu privire la poezia "Vârful dealului", scrisă de Ion Pillat. De asemenea, au avut şi de redactat o compunere de 150 - 200 de cuvinte în care să motive apartenenţa la specie a pastelului a acestei poezii.

La subiectul al doilea, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de un text publicat în revista Terra Magazin. De asemenea, ei au avut de făcut o compunere de 150 - 200 de cuvinte în care să relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii.

"S-a dat pastelul şi eu m-am chinuit să învăţ"

De la profesoara Gabriela Ciubotaru de la Şcoala Nr. 28 am aflat că elevilor li s-au părut uşoare subiectele: "Mi-a spus o fată de la una dintre  clasele mele: "S-a dat pastelul şi eu m-am chinuit să învăţ". A fost uşor, ei se descurcă, ei fiind familiarizaţi cu tipul acesta de subiect".

Gabriella Ciubotaru susţine că textul primit a fost "frumos" şi "în acord cu contextul actual, nefiind obligaţi să comenteze, aşa cum s-a mai întâmplat, poezie despre Anul Nou în mijlocul verii".

"Cerinţele au cuprins lucruri pee care se insistă la clasă: virgula, interjecţia, epitetul, metafora, tipul de rimă. Toate se studiază din clasele mai mici. E posibil să mai fi greşit la măsură. Argumentarea că poezia este un pastel a fost ceva ce s-a lucrat foarte mult. La începutul clasei a VIII-a o lună şi jumătate s-a făcut doar genul liric. Probleme n-au fost nici la funcţiile sintactice, iar la identificarea părţilor de vorbire mă bucur că le-a cerut şi o conjuncţie şi o prepoziţie, nu numai substantiv şi verb. Şi subiectul al treilea, cel cu excursia, a fost ofertant. Totul e să se fi axat pe o întâmplare, nu să descrie excursia", a spus Gabriela Ciubotaru.

Cam aceleaşi lucruri ni le-a declarat şi profesoara Valentina Braşoveanu de la Colegiul "C.  Negri". "A fost simplu, pentru că argumentarea s-a făcut cu textul în faţă, n-au fost nevoiţi să-şi aducă aminte versuri pentru exemplificare. Le-a uşurat mult munca. În plus, sunt convinsă că s-au descurcat şi la punctul al treilea, unde au primit să facă o naraţiune şi nu o descriere. Cred că notele ar trebui să fie de la 7 în sus", a precizat profesoara de la CNCN.

Citit 2193 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2016 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.