Confirmare pentru şcoala de JURNALISM gălăţeană. CĂTĂLIN NEGOIŢĂ, la preşedinţia ARIP pentru următorii patru ani

Confirmare pentru şcoala de JURNALISM gălăţeană. CĂTĂLIN NEGOIŢĂ, la preşedinţia ARIP pentru următorii patru ani
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

La ultimul Congres Naţional de Istorie a Presei, organizat de Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP) la Timişoara, a fost ales şi noul preşedinte al Asociaţiei, în persoana lui Cătălin Negoiţă, lect. univ. dr. la Facultatea de Litere. Negoiţă devine astfel al doilea preşedinte din istoria ARIP, după prof. univ. dr. Ilie Rad, de la Universitatea „Babeş-Bolyai“, Cluj Napoca, ales de la înfiinţarea instituţiei.

Propunerea de numire a fost votată aproape în unanimitate de cei peste 70 de membri ai ARIP, academicieni, cercetători, profesori universitari. „Este o realizare pentru Galaţi, pentru că certifică faptul că învăţământul jurnalistic de la Facultatea de Litere a Universităţii «Dunărea de Jos» este bine cotat. Toate manifestările ştiinţifice şi iniţiativele legate de domeniu au loc, de ceva vreme încoace, doar peste munţi, în Cluj, Timişoara, Arad, Oradea. Se mai întâmplă lucruri la Craiova şi Piteşti. Însă în zona noastră, cu excepţia Bucureştiului, practic Galaţiul este singurul centru universitar care se mai preocupă de organizarea unei conferinţe de specialitate - Cultura şi presa în spaţiul european, ajunsă deja la a VIII-a ediţie”, a declarat Cătălin Negoiţă, preşedintele ARIP. Tot el mai spune că a militat pentru revitalizarea spiritului ARIP, refacerea site-ului, implicarea asociaţiei în toate manifestările culturale organizate în regiunile istorice şi în toate statele din jurul României, în care ARIP are filiale.

„În ceea ce priveşte Galaţiul, vom continua organizarea Conferinţei noastre, în colaborare cu ARIP şi ne vom implica în orice activitate care are drept scop creşterea profesionalismului învăţământului jurnalistic la Dunărea de Jos”, a declarat Cătălin Negoiţă.

Lectorul gălăţean a precizat că anul acesta Universitatea va avea onoarea de a decerna titlul de Doctor Honoris Causa lui Marian Petcu, fondator al Asociaţiei, cel căruia îi datorăm cea mai importantă carte de istoria presei din literatura de specialitate.

Cătălin Negoiţă, fost jurnalist, cu o vastă experienţă, inclusiv la cotidianul Viaţa Liberă, om de televiziune, lector la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism şi director al Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi, este preşedintele Conferinţei Cultura şi Presa în Spaţiul European şi cel care îi iniţiază pe studenţii gălăţeni în politologie, doctrine politice, istorie, istoriografie şi tehnici de televiziune.

Ce este ARIP

Asociaţia Română de Istorie a Presei este o organizaţie ce reuneşte academicieni, cercetători, profesori universitari pasionaţi de studiile în domeniul istoriei presei. Asociaţia, fondată în 2007, coordonează preocupările universitare şi extra-universitare deja existenţe în cadrul disciplinei, în vederea favorizării cunoaşterii acesteia şi a constituirii unei comunităţi ştiinţifice de specialitate. Ea îşi propune, printre altele, realizarea unui muzeu al presei româneşti, editarea şi difuzarea unei publicaţii de specialitate, organizarea de simpozioane şi congrese - organizează anual Congresul Naţional de Istorie a Presei - dar şi stabilirea unor legături cu alte instituţii şi asociaţii cu profil înrudit din ţară şi străinătate. În cei 10 ani care au trecut de la constituirea asociaţiei, s-au format filiale zonale ale ARIP în Transilvania, Banat, Crişana, Muntenia, Oltenia, Moldova, Dobrogea, precum şi în ţările din jur: Rep. Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria.

Citit 2882 ori Ultima modificare Luni, 27 Iunie 2016 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.