Curs GRATUIT de chineză, la Galaţi

Curs GRATUIT de chineză, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Rong Qi, o tânără de 22 de ani, a venit la Galaţi pentru a-i învăţa limba chineză pe studenţii, dar şi pe profesorii de la "Dunărea de Jos". Cursurile sunt gratuite şi au loc luni, marţi, miercuri, între orele 17,00-19,00 în cadrul Facultăţii de Litere, în sala AS 211.

Programul durează până în luna iunie, iar doritorii au posibilitatea să înveţe limbă chineză, să-şi aprofundeze cunoştinţele despre cultura poporului (cântece, poezii, frământări de limbă şi jocuri), dar şi să facă în Grădina Publică, săptămânal, exerciţii de meditaţie Tai Chi - care relaxează corpul şi au efecte benefice asupra sănătăţii. Rong Qi este originară din Nan Jing, un oraş din sudul Chinei şi a ajuns în România prin intermediul Institutului Confucius din Bucureşti, printr-un program finanţat de guvernul Republicii Chineze, care are drept scop promovarea culturii şi limbii chineze.

Proiectul e sprijinit de Centrul de Studii Culturale Dialogis al UGAL. “Am venit aici pentru alţi studenţi, dar, din greşeală, ei au ajuns acum în China. Am hotărât să nu renunţ şi să formez un grup, pentru a-mi realiza totuşi obiectivul pe care l-am stabilit la început. Sunt voluntară, cursurile sunt gratuite, în schimb îmi place că am parte de noi experienţe. Aş vrea să merg şi în alte ţări să îi învăţ pe oameni limba chineză”, a declarat tânăra profesoară. Cursurile se desfăşoară în engleză, Rong Qi neavând decât puţine cunoştinţe de limbă română.

“Îmi place limba română, deşi este foarte grea pentru mine. Stau aici de şapte luni, însă ştiu doar "salut”, “pui”, “şniţel” şi “piure”. Îmi place şniţelul pe care l-am mâncat în Galaţi. Când voi pleca în China, îmi voi lua cu mine şapte kilograme de şniţel! Îmi place şi mămăliga. Este extraordinar de bună”, glumeşte Rong Qi. Majoritatea studenţilor merg la curs pentru a se dezvolta personal.

“Voiam de mult să studiez limbă chineză. În momentul când am auzit că se organizează cursuri la Facultate, nu am mai stat pe gânduri şi m-am înscris. Un al doilea motiv este dezvoltarea profesională, deoarece cunoaşterea unei limbi mai rar studiate reprezintă un atu în cariera mea. Al treilea motiv, pentru a vizită o ţară trebuie să ştii câteva cuvinte sau limbă ţării respective, dar şi să cunoşti cultura, iar eu vreau să vizitez China în viitorul apropiat”, a explicat o cursantă. După România, Rong Qi va pleca voluntară în Marea Britanie.

Citit 4747 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Septembrie 2016 23:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.