BINE DE ȘTIUT. Ce noutăţi îi aşteaptă pe elevi în acest an şcolar
Foto: Foto: cyd.ro

BINE DE ȘTIUT. Ce noutăţi îi aşteaptă pe elevi în acest an şcolar
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

S-a modificat ponderea mediilor generale la admitere * Notele la contestaţii se modifică indiferent de cât de mică e diferenţa * Elevii pot face grevă, dar s-au înăsprit pedepsele pentru chiulangii


Aşa cum ne-am obişnuit deja, Ministerul Educaţiei a adus câteva schimbări la început de an şcolar, aşa cum se tot întâmplă de la revoluţie încoace.

Exmatriculări dure pentru absenţe

Chiar din prima zi de şcoală a intrat în vigoare şi Statutul elevului care prevede că aceştia vor putea participa la proteste, vor putea da calificative dascălilor de la clase, dar şi că ar putea fi exmatriculaţi un an în cazul acumulării a peste 40 de absenţe.

Perioade diferite de „Şcoala altfel”

O noutate a acestui an şcolar este posibilitatea ca unităţile de învăţământ preuniversitar să-şi aleagă singure perioada programului naţional „Şcoala Altfel“, până acum existând o perioadă fixă, în luna aprilie. Şcolile vor putea opta pentru unul dintre următoarele intervale: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal). Perioada programului „Şcoala Altfel“ nu trebuie să coincidă cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Note modificate, indiferent de punctaj

O altă noutate pe care o aduce anul şcolar 2016-2017 este legată de modificarea notelor de la examenele naţionale în urma contestaţiilor. Dacă până acum diferenţa la care se modifica nota era de minim 50 de sutimi, din acest an şcolar, la cererea organizaţiilor elevilor şi părinţilor, atât la evaluarea naţională, cât şi la Bacalaureat, notele se modifică indiferent de punctajul acordat între prima şi a doua corectură.

Modificări la admitere la liceu

De asemenea, potrivit noii metodologii de admitere în învăţământul liceal, ponderea mediei claselor V-VIII va reprezinta doar 20 la sută din media de admitere, în comparaţie cu 25 la sută cât a fost în anul şcolar 2015-2016.

Repartizarea computerizată pentru liceu va avea loc pe 12 iulie, de pe 13 iulie până pe 17 iulie vor fi depuse dosarele, pe 18 va fi făcută centralizarea locurilor libere, iar între 19 şi 21 iulie vor fi repartizate şi soluţionate cazurile speciale.

Calendarul examenelor

Ministerul Educaţiei a stabilit calendarul Evaluărilor Naţionale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Acestea vor începe pe 10 aprilie şi se vor încheia pe 11 mai. Clasele a II-a vor susţine testările între 10 şi 13 aprilie, clasele a IV-a, între 3 şi 5 mai, iar clasele a VI-a, pe 10 şi 11 mai. 

Examenul de defintivat în învăţământ a fost programat mult mai devreme decât anul acesta, astfel încât proba scrisă va avea loc pe 20 aprilie, primele rezultate vor veni pe 25 aprilie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 29 aprilie.

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat va începe pe 6 iunie, imediat după Rusalii, cu probele de competenţe care se vor finaliza pe 16 iunie. Probele scrise se vor da între 28 şi 30 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie. A doua sesiune a Bacalaureatului va începe pe 21 august, ultima probă va fi susţinută de elevi pe 31 august, iar pe 6 septembrie vor fi publicate rezultatele finale.

Evaluarea Naţională pentru elevii de la clasa a VIII va avea loc pe 19 iunie şi pe 21 iunie. Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie.

Concursul de titularizare se va desfăşura între 12 iulie şi 24 iulie când vor fi afişate rezultatele finale.

Ca în fiecare an, septembrie a adus, și în 2016, emoţiile PRIMEI ZILE DE ȘCOALĂ - CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 1771 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 13:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.