Tabără de creaţie la Gârboavele

Tabără de creaţie la Gârboavele
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În perioada vacanţei de vară, copii fie pleacă în călătorii cu părinţii, fie se duc la bunici, însă pot exista şi alternative mai bune, care le pot spori înclinaţiile artistice şi le pot oferi ocazia să socializeze. Tabăra de Creaţie organizată de Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galaţi, aflată deja la a V-a ediţie, poate fi o opţiune ideală pentru copiii cărora le place să creeze şi să îşi pună imaginaţia la încercare. Aceasta se desfăşoară în Pădurea Gârboavele, în incinta Muzeului Satului "Petru Caraman". Tabăra durează o săptămână şi se desfăşoară în luna iulie. Pentru a putea lua parte la cursurile organizate în cadrul ei va trebui să plătiţi 70 de lei. Copiii vor petrece cinci ore pe zi în compania coordonatorilor, care îi vor îndruma. Atelierele de lucru, dintre care cei mici pot alege sunt olărit, pictură pe sticlă, împletituri tradiționale din sfoară, confecționarea artizanală a uneltelor pescăreşti,cusături tradiţionale şi pictură.

Pentru anul viitor, înscrierile se pot face la sediul Centrului Cultural "Dunărea de Jos".

Pentru a vedea care este atmosfera şi cum se simt copii în tabăra de creaţie am fost şi noi la Muzeul Satului. Acolo i-am găsit pe cei mici grupaţi la măsuţe şi meşterind de zor la câte ceva. Câţiva ascultau cuminţi instrucţiunile coordonatorului pentru cusături tradiţionale, Ecaterina Hulea, care îi învăţa despre cusătura numită "punctul bătrânesc" şi care este o rămăşiţă din trecutul broderiei româneşti. Copiii făcuseră şi ei câteva modele de perne şi mileuri, de care erau foarte mândri.

La măsuţa pentru confecţionarea artizanală a uneltelor pescăreşti, l-am găsit pe Sorin Ignat, care le arăta copiilor cum să facă noduri pescăreşti. După cum am aflat şi noi, secretul unui nod reuşit este răbdarea, împletitura sforii de pescuit fiind destul de dificilă.

În fine, la atelierul de pictură era o zumzăială continuă, coordonatorul Sergiu Dumitrescu, fiul regretatului sculptor gălățean cu acelaşi nume, le spunea copiilor cum să folosească mai eficient acuarelele, pentru ca lucrările lor să iasă bine.

Copiii s-au bucurat şi de jocuri de inspirație folclorică, vizionare de film etnografic sau iniţieri în dansul popular tradiţional.

Citit 2462 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iulie 2017 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.