Cu nota 10 la TITULARIZARE, obligată să ia post la ţară

Cu nota 10 la TITULARIZARE, obligată să ia post la ţară
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Anul acesta, trei profesori au reuşit să obţină notă maximă la titularizare. Unul dintre ei este profesoara de matematică Maria Olga Munteanu, care nu are, din nefericire, posibilitatea să se titularizeze în oraş.

Maria Olga Munteanu are o experienţă de 20 de ani în învăţământ, fiind absolventă a Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii "Dunărea de Jos", promoţia 1997. A lucrat doi ani în învăţământul preuniversitar, la Colegiul "Radu Negru" şi la Liceul Teoretic "Mircea Eliade", după care foştii săi profesori, ştiind-o capabilă, au invitat-o să predea la Universitate. "În anul 2000, mi s-a propus să primesc un post de preparator, profesorii mei considerându-mă capabilă şi demnă de a fi formată ca profesor universitar. Anul trecut, am avut în paralel şi ore la Liceul de Arte. Mi-am dat seama că mi-aş dori să lucrez la  acest nivel, pentru că sunt unele  satisfacţii pe care nu le-am obţinut, fiind profesor universitar", spune Maria Munteanu.

S-a bucurat că a luat o notă frumoasă, mai ales că a avut ocazia să susţină concurs alături de foştii săi studenţi. Însă, peste ani, se va simţi şi mai mulţumită, dacă şi cei pe care i-a învăţat matematică la facultate vor putea să-i egaleze performanţa. "Din nefericire, generaţiile  care vin sunt din ce în ce mai slabe. E posibil ca elevii capabili să se orienteze spre alte domenii. Dar ar putea să fie şi o hibă a învăţământului nostru. Lucru pe care sper  să-l descopăr în anii următori.  La fel cum e posibil ca dezinteresul pentru carte şi cariera didactică să vină chiar din sânul  familiilor", mai spune profesoara.

Consideră  că nota 10 obţinută este rezultatul experienţei pe care a acumulat-o în cei 20 de ani  la catedră. "La subiectul de metodică, pentru că nu ştiam ce se vrea exact de la mine, nu eram sigură de nota maximă. Însă, cel de matematică mi s-a părut, în mod normal, uşor. Am avut de câştigat pentru că am făcut rezolvările nu sec, ci cu poveste, cu explicaţii, exact cum aş proceda la clasă cu elevii mei, când le arăt cum s-ar rezolva exerciţiile şi problemele respective", ne dezvăluie ea secretul succesului.

Din nefericire, cu nota maximă la titularizare va fi, probabil, obligată să aleagă un post la ţară, pentru că numai acolo sunt disponibile, anul acesta, catedre de matematică cu  valabilitate de minimum patru ani.

"Sunt şi posturi în oraş, dar acest lucru înseamnă să renunţ la titularizare şi să optez pentru suplinire pe o perioadă determinată, ceea ce implică prezentarea la un alt concurs în anii următori. Ar mai putea fi o variantă să mă titularizez în mediul rural şi să prind o catedră la  detaşare. Dar nu e sigur nici aşa că se va ivi ceva în oraş. Nu ştiu ce voi alege. Nu ar fi o problemă să predau la ţară, dar am un copil care are nevoie de mine şi nu-mi pot permite o navetă prea departe", mai spune dăscăliţa de nota 10.

Citit 21429 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iulie 2017 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.