Medalie de argint pentru Galaţi, la internaţionala de Chimie

Medalie de argint pentru Galaţi, la internaţionala de Chimie
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Elevii români care au participat la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată în Thailanda, au obţinut patru medalii - două de aur şi două argint, iar acest rezultat plasează România pe locul locul al doilea în Europa şi al şaptelea în lume în clasamentul celor 78 de ţări participante, potrivit Ministerului Educaţiei.

Cea de a 49-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie (IChO) a avut loc în perioada 6 - 15 iulie, în Thailanda (Nakhon Pathom). Printre cei patru premianţi se numără şi tecuceanul nostru Dorian Gabriel Muntean, de la Colegiul Naţional "Spiru Haret”, care a obţinut o medalie de argint.

Anul acesta a fost unul excelent pentru tânărul tecucean, care a fost admis să studieze, din toamnă, chimia la Oxford. Cum era de aşteptat, a ales prestigioasa instituţie, deşi mai fusese admis şi la alte patru universităţi.

Dorian Gabriel Muntean este olimpic naţional încă din gimnaziu. În clasa a VIII-a, a luat premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Geografie. Anul următor, s-a reorientat spre Chimie şi Ştiinţele Pământului, la fiecare obţinând câte o menţiune pe ţară. În clasa a X-a, a luat aur naţional la Chimie, iar la Ştiinţele Pământului s-a calificat în lotul lărgit pentru internaţională, iar într-a XI-a şi-a mai adăugat două menţiuni la "colecţie". Medalia de argint este prima distincţie internaţională, venită să încununeze cu succes o carieră de elev consecvent înclinat studiului.

Dorian Muntean vrea să-şi termine studiile în Marea Britanie, dar visează să se întoarcă în România, după ce  va acumula suficientă experienţă. "Mi-ar plăcea să lucrez fie în domeniul sintezei de medicamente, în special pentru antibiotice, întrucât bacteriile au devenit foarte rezistente în ultimul timp, în distrugerea lor fiind loc de multe descoperiri. Nici o carieră ca profesor universitar nu-mi displace. Nu sunt naiv, dacă vreau să mă întorc în România. Ştiu că  va fi greu. Dar nici cu pesimismul nu vom reuşi să facem nimic. Asta se aşteaptă de la noi, asta e responsabilitatea noastră. Să facem în aşa fel ca lucrurile să meargă bine. Aşa vom reuşi să schimbăm ceva",  ne spunea, cu ceva timp în urmă, Dorian Muntean.

Citit 10945 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iulie 2017 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.