Prima zi de şcoală are aromă de toamnă

Prima zi de şcoală are aromă de toamnă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fie că şi-au dorit sau nu începerea şcolii, pentru toţi elevii, profesorii şi părinţii din Galaţi ieri a fost zi de sărbătoare. Sub potop de buchete de flori, străzile s-au umplut de elevi îmbrăcaţi festiv în uniforme, de părinţi emoţionaţi, dar şi de profesori preocupaţi.

Cu inimioare şi baloane în mâini, insigne sau coroniţe cu ştrumfi, albinuţe, gărgăriţe, ciupercuţe sau floricele, piticii de pregătitoare sunt întâmpinaţi de doamnele învăţătoare cu zâmbete de miere, ca lumina care le picură în ochi cu iz de un nou început. E aceeaşi poveste care reîncepe în fiecare toamnă, când puiul de om îşi aude la careu numele strigat sever de către director la microfon, se încolonează şi trece pe sub podul de flori, făcut de colegii ceva mai mari, la care nici nu îndrăznesc să se uite, din sfială şi din teama de a nu o pierde din ochi pe doamna învăţătoare, pentru ca apoi să rătăcească după ea prin şcoală, pe coridoarele acelea lungi, mirosind a perdele abia spălate.

Pentru elevii mai mari, emoţiile descresc invers proporţional cu numărul de clase acumulate. Dar şi pentru ei e sărbătoare, amestecată cu bucuria de a-şi revedea colegii, o parte dintre profesori, dar şi cu frisoanele unor noi responsabilităţi, noi teme, noi lecţii, noi obiective şcolare de atins.

Festivitate cu ministrul Cercetării la Liceul "Emil Racoviţă"

La Liceul "Emil Racoviţă" mai multe emoţii au avut profesorii şi directorii, pentru că l-au avut ca oaspete la festivitate, alături de primarul Ionuţ Pucheanu şi de inspectoarea generală Mioara Enache, pe ministrul Cercetării şi Inovaţiei, Lucian Georgescu, pe care directoarea Delia Humelnicu l-a prezentat ca fost elev al instituţiei de învăţământ şi olimpic naţional la chimie. Lucian Georgescu, profesor la Universitatea "Dunărea de Jos", unde a fost şi  preşedinte al Senatului, şi-a amintit că prima zi de şcoală la  Liceul "Racoviţă" a fost pentru el în urmă  cu 41 de ani, vârsta instituţiei, el fiind absolvent al primei promoţii. I-a  sfătuit pe elevi să îndrăznească să aibă planuri ambiţioase în legătură cu şcoala, dar să se şi distreze, pentru că e o perioadă unică, ce trebuie trăită cum se cuvine. Totodată, le-a dat şi veşti bune elevilor de excepţie: "De anul acesta, olimpicii naţionali sau internaţionali sunt stimulaţi cu un grant de 3.500 de euro să  se înscrie în universităţi din România. De asemenea, ei  mai pot primi 3.500 de euro pentru proiecte de cercetare, la care se pot înscrie maximum cinci studenţi, dintre care unul trebuie să fie olimpic", a precizat ministrul Cercetării.

Citit 3632 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2017 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.