Crimă şi pedeapsă la ţară

Crimă şi pedeapsă la ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Omorurile şi tentativele de omor – infracţiuni tot mai des întâlnite la ţară, în judeţul Galaţi *

În primele opt luni ale acestui an, în judeţul nostru au fost constatate 5.416 infracţiuni, dintre care 1.371 s-au produs în mediul rural (25,3 la sută din totalul constatărilor). Comparativ cu perioada similară din anul precedent, se observă o creştere cu 16 la sută a infracţiunilor la nivelul judeţului, dar şi o uşoară scădere a ponderii faptelor săvârşite în mediul rural (de la 26 la sută în 2008 - la 25,3 la sută în 2009).

Judiciar, apoi economico-financiar

Se poate constata că ponderea cea mai mare în totalul infracţiunilor comise la ţară o deţin faptele de natură judiciară (peste 55 la sută).

Dacă avem în vedere distribuţia infracţionalităţii la nivel de judeţ, se poate observa o pondere mult mai ridicată în mediul rural a faptelor de natură judiciară, coroborat cu o pondere semnificativ mai mică a infracţiunilor economico-financiare.

Infracţiunile contra persoanei

În primele opt luni din acest an, în mediul rural au fost înregistrate 354 de infracţiuni contra persoanei, ceea ce reprezintă peste 55 la sută din totalul infracţiunilor de acest tip de la nivelul întregului judeţ.

În jur de 70 la sută din totalul infracţiunilor contra persoanei constatate atât în 2008, cât şi în 2009, sunt infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii.  Se poate spune că la sate lupta corp la corp  are încă adepţi.

Creşte numărul omorurilor

Datele statistice de mai sus arată, pe lângă valoarea absolută a fiecărui tip de infracţiune, şi valoarea relativă în raport cu totalul infracţiunilor de un anumit gen înregistrate la nivelul judeţului (acolo unde exprimarea procentuală este relevantă).

Se poate astfel observa atât creşterea numerică pe ansamblu a infracţiunilor contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii constatate în 2009 în mediul rural, comparativ cu perioada similară din 2008, cât şi creşterile înregistrate la infracţiunile grave (omor, tentativă la omor). În plus, este  de reţinut că 10 din cele 13 omoruri şi 14 din cele 29 tentative la omor din judeţul nostru s-au produs în localităţile rurale.

Datele existente la nivelul structurilor de poliţie arată că o parte considerabilă a acestor infracţiuni are loc pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în general în cadrul familiei sau între persoane cunoscute. Nivelul de educaţie, sărăcia şi aburii alcoolului fac victime printre locuitorii de la sate.

Infracţiuni contra patrimoniului

Aproximativ 40 la sută dintre infracţiunile produse în mediul rural în 2009 sunt infracţiuni contra patrimoniului. În mod constant, un procent de peste 70 la sută este reprezentat de furturi (predomină furturile din locuinţe, din societăţi comerciale, de animale şi păsări).

În raport cu perioada similară din 2008, sunt vizibile tendinţe de creştere ale infracţiunilor de furt, atât pe ansamblu, cât şi pe principalele categorii; o tendinţă uşor descendentă se înregistrează în cazul furturilor din locuinţe. Tâlhăriile însă continuă să fie infracţiuni specifice mediului urban, numărul celor înregistrate în localităţile rurale fiind destul de redus.

Furturi

Ţinând cont de  transformările de natură economică şi socială, de nivelul de dezvoltare culturală caracteristic zonelor rurale din judeţul Galaţi, putem aprecia că cele mai importante probleme cu care se confruntă locuitorii acestor zone continuă să  fie stările conflictuale  care degenerează în infracţiuni comise cu violenţă (în majoritatea cazurilor favorizate de consumul excesiv de alcool) furturile din locuinţe, furturile din magazine şi furturile de animale.

Tendinţa de creştere a gravităţii actelor de violenţă pune serioase probleme şi face necesare acţiunile susţinute de prevenţie.

Semnale pentru hoţi

Pentru mai multă siguranţă în mediul rural, nu uitaţi să închideţi uşile şi ferestrele! Dacă lăsaţi mătura în uşă, va fi şi pentru hoţi un semn că nu sunteţi acasă, nu doar pentru oamenii de bună credinţă! Nu cumpăraţi animale fără acte sau elemente de identificare! Totodată, dacă v-aţi hotărât să vindeţi un animal, nu-l daţi pe promisiuni, încasaţi banii în momentul vânzării!

Nu lăsaţi animale nesupravegheate pe câmp ori pe stradă, deoarece acestea constituie un pericol pentru circulaţia publică, dar şi o tentaţie pentru hoţi! Nu păstraţi sume mari de bani în casă şi nu vă lăudaţi cu diverse câştiguri, s-ar putea să fiţi vizitaţi de cine nu trebuie.

Riscurile traiului la casă

Evitaţi necunoscuţii care vând, cumpără sau fac schimb de produse din poartă în poartă.  În niciun caz nu le permiteţi intrarea în locuinţă! Dacă totuşi vă asumaţi riscul, nu le lăsaţi nesupravegheate şi evitaţi să mânuiţi sume mari de bani în prezenţa lor! Amintiţi-vă că alcoolul în exces nu duce decât la necazuri - scandaluri, bătăi sau chiar moarte.

Preveniţi furturile de animale

Animalele lăsate nesupravegheate pe păşuni, izlazuri sau pe marginea drumului constituie o pradă uşoară pentru hoţi. Nu le creaţi această posibilitate! Evitaţi amplasarea grajdurilor sau adăposturilor de animale la distanţă mare de locuinţă sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora. Pe cât posibil, în timpul nopţii, asiguraţi iluminatul zonelor unde lăsaţi animalele.

Paza bună

Nu uitaţi - unul sau doi câini de pază vă pot scuti de multe neplăceri. În timpul nopţii, asiguraţi cu sisteme de închidere (lacăte sau zăvoare) uşile grajdurilor sau anexelor gospodăreşti unde ţineţi animale.  Atelajele înhămate, lăsate nesupravegheate pe stradă, constituie un pericol pentru circulaţia publică, dar şi o tentaţie pentru hoţi.

Citit 1001 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.