Cultură şi tradiţii, la Festivalul Tudor Pamfile

Cultură şi tradiţii, la Festivalul Tudor Pamfile
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cultură şi tradiţii de Crăciun şi Anul Nou, la Galaţi. Peste 300 de colindători din mai multe localităţi ale judeţului, dar şi din alte zone din ţară s-au aflat, duminică, în procesiunea care a prefaţat Sărbătorile de Iarnă.

Alături de colindătorii români, la cea de-a  XXVII-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile", manifestare tradiţională care se doreşte a fi cel mai reprezentativ eveniment folcloric din judeţ şi din Euroregiunea "Dunărea de Jos", privind colindul popular şi obiceiurile tradiţionale din sudul Moldovei, au fost prezenţi şi colindători din Republica Moldova.

Organizat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos", în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, festivalul îşi propune să aducă în prim plan obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă, cu Pluguşor, cu măşti, urşi şi capre, cu snoave, urături şi colinde.

Evenimentul a debutat, la ora 11,00, cu o reprezentaţie în faţa sediului Consiliului Judeţean (CJ), unde colindătorii şi urătorii au fost primiţi chiar de preşedintele CJ, Costel Fotea.

După ce au colindat mai bine de o oră, participanţii la festival au plecat în alai către Catedrala Arhiepiscopală. Aici cetele de colindători şi urători au fost binecuvântate de ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Ulterior, fiecare grup a fost invitat să îşi prezinte obiceiurile şi tradiuţiile din zonele pe care le reprezintă. Astfel, capra, colindele, dar şi pocnitul din bici au creat o atmosferă specifică sărbătorilor de iarnă. Mai mult, spectatorii veniţi pe esplanada din faţa Catedralei au putut urmări şi un obicei din Mehedinţi, intitulat "strigatul fetelor", obicei ce le are în centrul atenţiei pe fetele nemăritate.

Trebuie remarcat faptul că fiecare grup în parte avea în componenţă membri de toate vârstele, lucru apreciat de gălăţenii veniţi să vadă spectaocolul. "Este bine că tinerii învaţă să respecte tradiţiile. Dacă nu sunt învăţaţi de mici, aceste obiceiuri se vor pierde", ne-a spusu un spectator.

Festivalul a continuat apoi cu un alai stradal, punctul de plecare fiind  Parcul "Eminescu", iar punctul final - esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde a avut loc un alt spectacol cu obiceiuri şi tradiţii de Crăciun şi Anul Nou.

Citit 1410 ori Ultima modificare Duminică, 17 Decembrie 2017 21:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.