Ce să faci pentru a-ţi merge bine în noul an

Ce să faci pentru a-ţi merge bine în noul an
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care consideră că în acest fel le va merge bine. Printre superstiţiile şi obiceiurile de sfârşit de an se numără dansul în aer liber, pentru sănătate şi noroc, şi umplerea portofelelor cu bani, pentru un an prosper, potrivit Mediafax.

O altă superstiţie este că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi, pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. Roşul este culoarea veseliei şi a dragostei, aşa că obiceiul spune că, dacă vă îmbrăcaţi în roşu de Anul Nou, veţi avea un an norocos şi plin de iubire.

Totodată, în noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste. Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau cu morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul.

Fără împrumuturi

Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa. În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva să facă acest lucru.

Americanii obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise, pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou. De asemenea, se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.

Hărnicia în prima zi din an, semn de ghinion

Deşi puţini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare. Însă, paradoxal, să demarezi un proiect de amploare în acea zi este curat ghinion. Dacă nu doriţi să fiţi datori tot anul ce vine, încercaţi să vă plătiţi datoriile până la miezul nopţii.

În sudul Statelor Unite se crede că un semn de noroc pentru tot anul este dacă în prima zi din ianuarie se consumă fasole cu bobul negru. Se mai spune că norocos va fi de două ori mai mult în cazul celui care găteşte fasolea. Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.

O altă superstiţie spune că în prima zi a anului nu este bine să ieşi din casă decât după ce deja ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roşcat, să aibă platfus şi nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion. Dansul la miezul nopţii în aer liber, în special cel în jurul unui copac, aduce sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor. Este bine ca fetele care doresc să se mărite în noul an să vadă un bărbat la geamul dormitorului la cumpăna dintre ani.

Copiii trebuie îmbrăcaţi cu haine noi

În seara de Anul Nou, îmbrăcaţi-vă copilaşul în haine noi. Pe lângă atmosfera festivă pe care o conferă acestor momente, îmbrăcămintea nouă simbolizează începutul unui nou an plin de noroc.

Dacă aveţi un copil mai măricel, poate întârzia un pic la somn pentru a prinde spectacolul artificiilor de la miezul nopţii. Spune-i că noul an este întâmpinat cu lumina şi zgomot pentru că tradiţia spune că în acest fel se îndepărtează toate relele.

Datinile reprezintă legătura strânsă dintre generaţii, prin intermediul cărora trăsăturile unui popor nu se pierd. Profitaţi de orice ocazie pentru a le povesti copiilor despre semnificaţia acestora!

"Hogmanay" şi tradiţia arderii sulurilor de smoală

Anul Nou este sărbătorit prin diverse obiceiuri de diferitele popoare, însă peste tot se manifestă credinţa unui nou început şi speranţa de "mai bine", prin aruncarea lucrurilor vechi din casă, aprinderea de artificii şi torţe sau exprimarea unor dorinţe.

În Scoţia, Anul Nou este numit "Hogmanay", iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină. Scoţienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbat brunet, care aduce un dar.

Un obicei spaniol de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. De asemenea, pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi strecura verigheta în cupa de şampanie şi de a ciocni.

Un obicei similar există şi în Portugalia, cu diferenţa că aici sunt preferate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, trebuie înghiţite 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul care vine.

Moneda care asigură norocul în noul an

În Grecia, ziua de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa. Conform tradiţiei, copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfânt. O mâncare tradiţională pentru această sărbătoare este "vassilopitta", o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Persoana care găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv. În prezent, moneda de aur sau argint a fost înlocuită cu una normală.

Citit 3556 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.