Al. I. Cuza, sculptat din zăpadă pentru Ziua Unirii
Foto: Marius Negri

Al. I. Cuza, sculptat din zăpadă pentru Ziua Unirii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Deşi nu prea are materie primă, gălăţeanul Petru Darie nu a vrut să se dezică nici anul acesta, aşa că a sculptat o nouă statuie a domnitorului Al. I. Cuza. Ca în fiecare an, materialul folosit a fost zăpada.

Chiar dacă nu a nins suficient, gălăţeanul Petru Darie a ţinut morţiş, şi anul acesta, ca pe 24 ianuarie, de ziua Unirii, să îl aibă în faţa blocului pe domnitorul Al. I. Cuza. Aşa că, ajutat de vecini, gălăţeanul a adunat zăpadă de prin parcarea din faţa blocului şi s-a pus pe treabă. După doar câteva ore, statuia domnitorului Al. I. Cuza a prins formă în faţa blocului unde locuieşte Petru Darie. „Greu cu materia primă, dar am adunat zăpadă de prin parcare. Mi-am ajutat aşa şi vecinii. Aş fi vrut să fac import din Germania, chiar din Florida, unde a fost zăpada mai mare, dar e greu”, a glumit artistul de ocazie.

Petru Darie nu este la prima ispravă de acest fel. Anul trecut, de exemplu, a sculptat, din zăpadă, statuia lui Mihai Eminescu, dar şi o replică a unei sculpturi a lui Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”. Aşadar, Petru Darie este cunoscut în tot cartierul, iar vecinii se mândresc cu el. „Este deja o tradiţie. Ne mândrim cu el. Păcat că nu este mai multă zăpadă, că am fi avut mult mai multe statui celebre pe aici”, ne-a mărturisit unul dintre vecinii lui Petru Darie.

Gălăţeanul, care peste o lună va împlini frumoasa vârstă de 76 de ani, mărturiseşte că sculptatul este o pasiune şi că vrea ca toţi cei care nu ştiu istorie să înveţe câte ceva din trecutul neamului nostru. „Fac acest lucru pentru cei care nu cunosc şi ar trebui să cunoască istoria. Dacă nu ştii istorie, ce poţi face cu viitorul, ce poţi ajunge? Poporul care are istorie are verticalitate, poate să spere la ceva”, ne-a explicat artistul de ocazie.

Petru Darie se gândeşte ca în viitor să facă şi alte statui, dacă va avea materie primă, având drept model atât oameni din istoria ţării noastre, cât şi, de ce nu, personalităţi contemporane ale lumii.

Citit 1507 ori Ultima modificare Marți, 23 Ianuarie 2018 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.