Galaţiul s-a unit în Flori de ie

Galaţiul s-a unit în Flori de ie
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Holul Universităţii „Dunărea de Jos” s-a dovedit neîncăpător, miercuri seară, pentru cei care au venit să participe la un eveniment deosebit dedicat Zilei Micii Uniri. Intitulat „Uniţi în flori de RomânIe”, evenimentul a fost organizat la iniţiativa Asociaţiei „Iubesc Galaţiul” şi a asociaţiei „Flori de ie”, în parteneriat cu Patronatul Femeilor din Meşteşugărit, Prefectura Galaţi, Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Brânduşa Bordeianu Make-up Artist şi Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni.

Aflat la a doua ediţie, prima ediţie având loc anul trecut, la Iaşi, în cadrul Palatului Culturii din Iaşi, evenimentul a adunat foarte multă lume interesată să vadă o prezentare deosebită de costume populare româneşti. "Ne-am dori mai des astfel de evenimente la Galaţi. A fost un spectacol memorabil", ne-a mărturisit o doamnă din public.

În total, au fost prezentate peste 100 de costume populare autentice, cu vechime cuprinsă între 70 şi 140 de ani din colecţia etnografică „Flori de ie”, din toate zonele geografice ale României . „În anul centenarului Marii Uniri de la 1918, Moldova şi Ţara Românească s-au unit la Galaţi, pentru a celebra frumuseţea şi importanţa portului popular românesc. S-au prezentat peste 100 de fete, aşa că avem mai multe costume decât am anunţat iniţial. Este o paradă de frumuseţe, de profesionalism şi de dăruire. Costumul popular stârneşte, peste tot pe unde este prezentat, un val de emoţie. Ia este, fără nicio supărare, cel mai bun ambasador al ţării noastre, mai ales că ea îşi găseşte locul în istorie, în cultură, peste tot”, ne-a declarat Cristina Chiriac, fondatorul proiectului „Flori de Ie”  

În prezent, colecţia „Flori de ie” cuprinde peste 150 de costume tradiţionale româneşti, unice, modele unicate, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac său metalic. Piesele provin din toate colţurile ţării şi fiecare vine alături de propria-i poveste.

Proiectul şi prezentările asemănătoare celei de la Galaţi au impresionat o lume întreagă, mai ales că au putut fi admirate în oraşe precum Londra, Viena, New York, Moscova, Abu Dhabi, Shanghai, Dubai, Tokyo sau Chişinău.

Citit 3727 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2018 20:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.