ION ILIESCU, pus sub acuzare în dosarul Revoluţiei

ION ILIESCU, pus sub acuzare în dosarul Revoluţiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat, marţi, 17 aprilie 2018, la Parchetul General, unde a fost citat pentru a i se aduce la cunoştinţă că pe numele lui a fost începută urmărirea penală în dosarul "Revoluţiei", pentru săvârşirea infracţiunii contra umanităţii.

Anchetatorii spun că au dovezi care arată limpede că a fost vorba mai mult despre lovitură de stat. Declanşarea şi executarea diversiunii militare din seara zilei de 22 decembrie 1989 a fost cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite. Fostul preşedinte Ion Iliescu a plecat după aproximativ o oră şi jumătate de la Parchetul instanţei supreme, fără a face vreo declaraţie.

Ulterior, procurorii au decis, în dosarul "Revoluţiei", extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu, la data faptelor membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN), pentru fapte comise în intervalul 27-31 decembrie 1989, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiţii prealabile de autorizare". Procurorii spun că Ion Iliescu a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist şi că, prin exercitarea autorităţii depline, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acţionat în acest sens. "Prin exercitarea autorităţii depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acţionat în acest sens. Psihoza teroristă care a atins cote paroxistice în rândul militarilor şi civililor înarmaţi, coroborată cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasări de trupe ale unor unităţi militare, ordonate în general pe timpul nopţii), au avut drept rezultat numeroase situaţii de foc fratricid şi de deschidere a focului asupra unor persoane ce nu desfăşurau activităţi potrivnice mişcării revoluţionare", arată procurorii militari.

De asemenea, în acest dosar, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru generalul în rezervă Iosif Rus şi amiralul în rezervă Emil (Cico) Dumitrescu.

Citit 2372 ori Ultima modificare Luni, 30 Aprilie 2018 23:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.