Antal Zalai, unul dintre cei mai talentaţi violonişti ai lumii, la Galaţi

Antal Zalai, unul dintre cei mai talentaţi violonişti ai lumii, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un recital instrumental extraordinar va avea loc duminică, 13 mai, începând cu ora 19,00 la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", invitaţi fiind unul dintre cei mai talentaţi violonişti din lume Antal Zalai (Ungaria), laureat al Concursului Internaţional „George Enescu” 2011 şi Jenni Lappalainen, pian (Finlanda).

În program vor fi lucrări de Camille Saint-Saëns (Sonata în re minor op. 75), Camille Saint-Saëns/Eugène Ysaye  (Studiu în forma de vals), Eugène Ysaye (Poème "Extase" op. 21), Ernest Chausson (Poème), Pablo de Sarasate (Adios Montanas Mias - Zapateado – Habanera).

Antal Zalai este printre puţinii artişti pe care şi colegii de breaslă îl elogiază în toată lumea. Este unic printre violonişti prin sunetul caracteristic, formarea muzicală matură şi virtuozitatea elegantă. Este foarte popular datorită postărilor pe YouTube şi paginii de Facebook, care are mai multe milioane de accesări. Cele 24 de Capricii de Paganini au avut un succes grandios, au primit mii de share-uri şi au dus la o serie de invitaţii pentru concerte.

De-a lungul carierei de până acum a cântat în patruzeci de ţări de pe patru continente, cu dirijori celebri. S-a născut la Budapesta, într-o familie de muzicieni, tatăl, bunicul şi străbunicul fiind tot muzicieni. A început studiul viorii la cinci ani, primul concert l-a dat la şase ani. La doisprezece ani, superstarul de la Hollywood, Monica Bellucci l-a introdus la spectacolul de gală UNESCO, transmis în direct de televiziunea RAI. Un an mai târziu a cântat pentru Isac Stern, care a prezis o carieră strălucită pentru tânărul violonist. În acelaşi an, a debutat la un concert de gală televizat în Suedia. La cincisprezece ani a intrat în atenţia publicului internaţional cu ocazia interpretării Concertului nr.1 de Bartók în sala Mare a Academiei de Muzică din Budapesta, concert organizat cu ocazia împlinirii a 80 de ani al Lordului Yehudi Menuhin. Menuhin a fost prezent la acel concert, considerându-l pe Antal Zalai unul din cele mai mari talente din câte a întâlnit. Artistul cântă pe un instrument Stradivarius fabricat în 1733, care a aparţinut renumitului artist maghiar Garay György.

Jenni Lappalainen a studiat la Copenhaga şi Paris. A absolvit două master-uri, în pian şi muzică de cameră la Conservatorul Regal din Bruxelles. A participat la festivaluri muzicale, a plănuit şi realizat performance-uri combinând muzică, poezie şi dramaturgie la Evenimentul Runokuu al Festivalului Helsinki. De asemenea, a realizat înregistrări cu Radioul Național Finlandez. Repertoriul ei include mulţi compozitori clasici şi romantici, iar muzica franceză ocupă un loc central. Ca un muzician de cameră activ şi versatil formează un duo cu top violonistul maghiar Antal Zalai şi cântă regulat în duo cu pianistul Eero Heinonen. Este fondatoarea festivalului de muzică Avauksia din Lahti, unde a lucrat ca director artistic, apărând frecvent pe scenă.

Jenni Lappalainen a activat ca profesor de pian în multe instituţii finlandeze de muzică, în prezent fiind la Kauniainen, lângă Helsinki.

Citit 2525 ori Ultima modificare Vineri, 11 Mai 2018 23:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.