Galaţiul – între Prima şi ultima Casă

Galaţiul – între Prima şi ultima Casă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Revitalizate de „Prima casă”, tranzacţiile imobiliare revin timid pe piaţă * „Chiriile au mers întotdeauna!” (Daniela Nisip, agent imobiliar) * Criza a semnat moartea terenurilor *

Ştim şi singuri că preţul apartamentelor a scăzut. După cum tot singuri ştim că suntem prea săraci ca să ne bucurăm la ieftinirea cu câteva sute de milioane de lei vechi. Chiar dacă, vorba lui Ţiriac senior, „nu poţi cumpăra mai ieftin ca acum” -, mai ales că de prin iunie Guvernul ne-a şi stârnit cu „Prima casă”, un program pentru cei mai bogaţi dintre oamenii cu venituri modeste.

Să ne uităm, aşadar, în jur. Dacă pentru noi realitatea este tristă - pentru cei care trăiesc din tranzacţii imobiliare lucrurile pot fi mai rău de atât?!

Dacă dispare…

Se poate mai rău? Florin Zugravu (foto 2), manager al agenţiei imobiliare „Capital”, nu este neapărat de acord cu viziunea pesimistă:

„Piaţa este slabă, dar tranzacţiile există, cel puţin pentru acoperirea cheltuielilor. Ne temem însă de ceea ce ar putea veni după alegeri, când programul ˝Prima casă˝ ar putea fi scos – acestea sunt semnalele venite din media -, ceea ce ar duce iar piaţa într-un punct critic”.

„Pentru că trebuie spus că din iunie, de când a apărut, «Prima casă» a triplat numărul clienţilor în agenţie. Noi am semnat şase dosare pentru acest program. Dacă dispare «Prima…», există riscul de a ne reîntoarce la situaţia din ianuarie-februarie 2009, când nu a mers nimic. Începuturile de an sunt oricum perioade grele pentru imobiliare, dar începutul acestui an a fost unul de coşmar”.

„Prima casă” de Galaţi

Ultimele „Prime case” găsite clienţilor de către „Capital” au fost, conform declaraţiilor managerului, cumpărate cu bani cash. Cine mai are atâta cash? „Au cei nevoiţi să tranzacţioneze, cei care vor pleca la ţară sau persoanele divorţate”.

Dar merită „Prima casă” investiţia făcută într-un moment de criză? „Diferenţa între programul guvernamental şi creditul ipotecar normal este foarte mică, poate două procente la dobândă”, răspunde agentul.

Daniela Nisip (foto 3), agenţia "Mediaplus": „Nu poate exista o comparaţie între perioada actuală şi cea  de acum un an şi jumătate, să zicem. În acest moment, numărul clienţilor a scăzut semnificativ, probabil cu 50 la sută”.

„Cei care au cash, stau la agăţat, vor cel mai bun preţ, cel mai mic de pe piaţă. Şi pentru că nu sunt bani, se stagnează. Creditele se aprobă mai greu, dar nu foarte greu. Este şi normal ca o bancă să te verifice dacă eşti sau nu solvabil, înainte de a-ţi acorda un împrumut”.

Costul apartamentelor

Ce locuinţe au căutare în Galaţi? Să fie noi, vechi, apartamente, case pe pământ, în centru, în Aeroport, mari sau mici?

Agenţia „Capital”: „Se cumpără în continuare apartamente din fondul vechi, cu două sau trei camere. Metrul pătrat a ajuns să fie în jur de 6-700 de euro, adică aproape de realitate. Costă 120.000 de lei un apartament cu două camere în Aeroport şi 160.000 – tot cu două camere în I.C. Frimu, apărând şi o diferenţă de confort şi de suprafaţă”.

„Nu se tranzacţionează deloc zona centrală. Trei camere costă aici în jur de 70-80.000 de euro, spre deosebire de preţurile medii, de 38.000 de euro, care se găsesc în I.C. Frimu, Dunărea sau Micro 17”.

Ce vindem? Sau nu…?

„Nu vindem terenuri”, răspund în cor agenţiile. Decedate şi cu pământ pe piept, tranzacţiile cu terenuri – odinioară atât de râvnite la Galaţi şi în împrejurimi – sunt cele mai rare: „În oraş, preţul într-o zonă bună – pe Ştiinţei sau în Micro 17, de exemplu – este în jur de 110 euro pe metrul pătrat”, argumentează "Capital":

„Spre Metro, terenul costă între 40 şi 50 euro metrul pătrat. În satul Costi, investitorii au ajuns să vândă o casă la roşu cu preţ de apartament de trei camere – 45.000 de euro”.

„Ieftin acum? Acum e scump!”

Cum era şi firesc, dacă există o parte pozitivă a „Primei case” – curajul insuflat de stat cumpărătorilor, există şi reversul: „Preţul apartamentelor a crescut din iunie, de când a apărut programul, cu 5, 6, chiar 10 procente. De pildă, un apartament cu două camere costa 135.000 de lei

până în iunie; după «Prima casă», apartamentul s-a dat cu 160.000”, conchide agentul "Capital".

Cine e „Prima casă”

Statul a acordat garanţii pentru 4.740 de locuinţe prin Programul „Prima Casă”, majoritatea deja construite şi aflate în Capitală, a anunţat pe 9 octombrie Emil Boc, citat de realitatea.net: „În acest moment sunt 5.200 de solicitări. În medie, se rezolvă în jur de 150 de contracte pe zi. Cam 48 la sută din totalul solicitărilor sunt apartamente cu două camere”.

„În ceea ce priveşte localităţile din ţară, Bucureştiul se detaşează cu 34 la sută din solicitările aprobate, Clujul cu 7,15, Timişul cu 5,57 şi urmează Braşovul, Iaşul, Sibiul, Constanţa - dintre judeţele din ţară cu cele mai mari solicitări în privinţa programului ˝Prima Casă˝”, a declarat Boc. La Galaţi, mişcarea nu prea prezenta interes.

Valoarea medie a unei garanţii este de 41.600 de euro, în condiţiile în care valoarea maximă permisă de lege este de 60.000 de euro.

Premierul a spus că cele mai multe locuinţe sunt deja construite (n.r. prin Programul „Prima Casă” se acordă garanţii şi pentru construirea unei case de la zero), dar consideră că programul are „un efect bun” pentru că dezgheaţă creditarea şi dă posibilitatea persoanelor care stau cu chirie să-şi achiziţioneze o locuinţă. Rezultatele n-au fost tocmai cele scontate.

Povestea chiriilor

„Chiriile au mers întotdeauna, iar acum merg în mod special foarte bine; pentru că oamenii îşi mai permit cu greu să-şi cumpere casă”, explică şi Daniela Nisip, agenţia "Mediaplus". Vă aşteptaţi să auziţi preţuri mici? Da’ de unde, criza ne face să avem aşteptări tot mai mari de la bunurile imobile.

Iată şi răspunsul agenţiei: „Preţul minim la închiriere este de 3 milioane de lei vechi, pentru o garsonieră nemobilată, fără bucătărie; costă 4 milioane, chiar şi 100 euro, un apartament cu o cameră, nemobilat în I.C. Frimu. De-abia la 120 euro se găsesc apartamente cu o cameră, mobilate. Un apartament nou, pe Faleză, poate avea un preţ de închiriere de la 600 până la 1.000 de euro - la IC-uri, de pildă”.

Noi am aflat de pe piaţă preţuri mai mici, dar acestea se negociază direct cu proprietarii.

Cine plăteşte

Cine îşi permită să plătească aceşti bani? „Închiriază toate categoriile de persoane”, răspunde agentul Mediaplus, „pentru că deşi nu merge finanţarea, oamenii trebuie să stea şi ei undeva”.

„Închiriază liceeni, studenţi – de obicei vin părinţii şi semnează contractele, iar copiii stau mai mulţi într-un apartament, pentru împărţirea costurilor. Închiriază şi persoanele cu venituri mari, pentru care achită firma o chirie de 600 de euro”, spune Florin Zugravu.

30 la sută dintre agenţii - închise

Şi agenţiile au plătit tribut crizei. Clienţii s-au împuţinat, la fel şi numărul celor care au rămas în branşă. În jur de 30 la sută dintre agenţii au închis – temporar sau definitiv – porţile, criza banilor nemaipermiţându-le supravieţuirea pe piaţă. Pe de altă parte,  valoarea comisioanelor percepute pentru tranzacţii a rămas aceeaşi.

Vorbe…

„Mişto de tine, ai casa ta!”, mi-am complimentat săptămâna trecută un amic, ieşit de peste un an din chirie. Am fost privită cu stupefacţie:

„Plătesc în fiecare lună 10 milioane, muncim şi eu şi nevastă-mea doar ca să achităm creditul! Şi l-am pus pe perioada maximă, 35 de ani, îţi dai seama cât am de plătit? Şi ştii că doar şpaga pentru grădiniţa copilului a costat trei milioane?! Păi, dacă nu ne-ar ajuta ai noştri cu mâncare şi bani, nu am scoate-o la capăt”, a încheiat omul.

Case la mică publicitate

Ticsit – ca orice ziar care se respectă – de anunţurile de vânzare apartamente, „Viaţa liberă” scoate la iveală preţuri de tot felul.

La întâmplare, în ziarele de luni, marţi, miercuri şi joi, casele costă ba 85.000 de lei (în Ţiglina I, „apartament cu o cameră” – noi presupunem că e garsonieră şi că nu are bucătărie, dar dacă proprietarului îi place să se auto-complimenteze, ce să-i faci?!), ba apare o „superofertă” – o cameră, I.C. Frimu, 36 de metri pătraţi, 96.000 de lei (o fi, n-o fi, s-ar putea să rişti un telefon, la care mai mult ca sigur îţi răspunde o agenţie – ceea ce nu e tocmai rău, chit că v-aţi fi aşteptaţi să auziţi cum respiră proprietarul).

Aeroportul este mereu baza – 76.000 de lei (ziarul de joi) garsoniera perfect şi proaspăt renovată (spune anunţul), cu baie, bucătărie, mobilată şi utilată. Da, cedăm câţiva metri pătraţi confort şi ne pregătim să memorăm manele - dar de ce nu, la banii ăştia?

Imobiliarele la zi

Obişnuiţi cu număratul fiecărui ban pentru întreţinere, lumină, cablu, telefon, chirie, mâncare, transport, ţigări - visul apartamentului cu două camere, PROPRIETATE, rămâne pentru noi doar atât: un vis şi încă unul care te jecmăneşte de bani pe trei generaţii de acum înainte.

Nu mai bine mergem la cafea şi o anunţăm pe mama că întârziem şi în seara asta?

Foto: Sorin Pană, Elena Parapiru

Citit 2719 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.