„Săptămâna Comunităţii Elene din Galaţi” a fost marcată de comunitatea gălăţeană prin acţiuni culturale şi spirituale, pentru a arata că familiile de greci păstrează peste veacuri tradiţia.
Manifestările au început în dimineaţa zilei de 25 octombrie, printr-o slujbă religioasă la biserica ce poartă hramul sărbătorii „Schimbarea la faţă a Domnului”, cunoscută sub numele de Biserica Greacă.
Acţiunile au continuat la Biblioteca „V.A. Urechia”, miercuri după-amiază, într-o zi cu semnificaţie istorică pentru poporul grec: Ziua Marelui NU (OHI în limba greacă). Este ziua în care, în anul 1940, primul-ministru al Greciei, Ioannis Metaxa, s-a opus ocupării de către Armata Fascistă Italiană.
Momentul a fost rememorat prin redarea înregistrării Comunicatului de declarare a stării de război cu Italia şi prin evocarea susţinută de Gabriel-Dragoş Zisopol, deputat al Comunităţii Elene din România. Acesta a transmis audienţei şi un mesaj oficial al Comunităţii pe care o reprezintă.
Zamfiropol Dimitrios, preşedintele local şi vicepreşedinte al Comunităţii Elene din România a făcut o prezentare documentată, sub aspect organizatoric, social, cultural, administrativ şi religios, a comunităţii gălăţene. O prezentare video şi un moment artistic al Ansamblului artistic „Olympos” au completat programul.
Biblioteca „V.A. Urechia” a organizat şi o expoziţie de documente în limba greacă, valorile bibliofile stând mărturie că dragostea de carte şi religia ortodoxă au unit totdeauna cele două popoare: român şi grec. Instituţia deţine nu mai puţin de 1600 de titluri de carte românească tipărită în limba greacă.
Manifestările au fost organizate de Comunitatea Elenă din Galaţi în parteneriat cu Biblioteca „V.A. Urechia” şi Consiliul Judeţului Galaţi.
În fotografie, Ansamblul „Olympos”