La Universitate, expoziţie aniversară. O istorie a Şantierului Naval gălăţean, în imagini

La Universitate, expoziţie aniversară. O istorie a Şantierului Naval gălăţean, în imagini
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Sâmbătă, 1 septembrie 2018, de la ora 10,00, în foaierul Universităţii "Dunărea de Jos", va avea loc vernisajul special al unei expoziţii  aniversare, organizate de compania olandeză Damen Shipyards - Galaţi, cu intrare la vernisaj pe bază de invitaţii.

Nu se putea cred loc mai potrivit pentru deschiderea unei astfel de expoziţii, decât adevăratul "foaier", cuprinzător şi elegant, al acestei şcoli înalte, care cuprinde şi o facultate cu profil unic în ţară, cea de "Arhitectură  (ce frumos sună!) navală", care a dat deja numeroase generaţii de ingineri de excepţie în construcţii navale, făcând astfel cinste şi înaintaşului lor, inginerul inventator Gheorghe Fernic, fondatorul Şantierului Naval care i-a purtat multă vreme numele - primul şantier românesc de reparaţii şi construcţii navale din oţel!

Va fi o expoziţie cu surprize, de pildă, Fanfara "Valurile Dunării" va  cânta încă de pe treptele edificiului, va urma prezentarea unui album realizat de fostul director tehnic al Şantierului Naval, Valentin Popescu, o demostraţie a Asociaţiei de reconstituire istorică "Tradiţia militară", în uniforme "de corvoadă" ale marinei debarcate, model 1916 - preluat după ţinuta marinei militare austro-ungare, o scenetă cu personajul Gh. Fernic etc., momente de prezent şi de istorie, cu aer de sărbătoare internaţională, cu o afluenţă din oraş şi din ţară care se anunţă foarte numeroasă, unde se va zâmbi în mai multe limbi.

"Pentru a ilustra în cel mai larg înţeles cei 125 de ani de excelenţă în construcţii navale la Galaţi, organizăm o expoziţie care va fi deschisă în holul Universităţii "Dunărea de Jos" în perioada 2 septembrie - 31 decembrie 2018", am aflat dintr-o invitaţie trimisă reprezentanţilor presei gălăţene.

O firmă de prestigiu internaţional are mulţi prieteni şi colaboratori, vorbitori în mai multe limbi ale pământului, astfel încât organizatorii au fost nevoiţi să limiteze accesul la vernisajul de sâmbătă la cei care au primit invitaţii. Desigur, de duminică, 2 septembrie 2018, expoziţia va fi liber deschisă oricui.

"Expoziţia cuprinde fotografii, cărţi poştale, hărţi, cărţi şi alte obiecte speciale, care ilustrează bogata istorie a şantierului nostru, intrarea fiind gratuită", mai precizează organizatorii.

De la poza atelierului de turnătorie al lui Gh. Fernic & Asociaţii, la imagini din anii ´60, ochiul va putea descifra o lungă istorie în alb-negru, cu oameni şi oţel, în portul vestit pentru construcţia de corăbii încă din secolul al XVIII-lea. Unele fotografii vorbesc şi despre împletirea unei istorii româno-olandeze. De pildă, cea a puitorului de mine "Amiral Murgescu", construit în ´41 în Şantierul "Gh. Fernic", după planurile companiei olandeze I.V.S., cu motoare Krupp şi tunuri Rheinmetall, sau fotografia lansării la apă a "Marsuinului", asamblat la Galaţi în ´44, pe baza planurilor submarinelor miniere ale şantierului naval olandez Kantoor Scheepsbow din Haga…

Pentru două ceasuri, începute cu alocuţiuni, din partea Universităţii, Primăriei şi Şantierului Naval, o prezentare a expoziţiei şi surprize, se anunţă o întâlnire prietenoasă, inclusiv cu cafea, ceai şi băuturi răcoritoare.

Citit 5065 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.