Luna plină va împiedica observarea Perseidelor

Luna plină va împiedica observarea Perseidelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, cu începere de la ora 21,00, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii va organiza observaţii astronomice, cu ocazia unui fenomen astronomic deosebit, Perseidele sau ploaia de stele căzătoare.

După cum ne-au declarat specialiştii, din păcate, în acest an, prezenţa Lunii pe cer, în faza de Lună plină, nu va permite observarea acestui spectacol ceresc.

Cu toate acestea, Observatorul astronomic şi terasa de observaţii astronomice din cadrul muzeului gălăţean vor avea program prelungit pentru public, fiind pregătite să-i întâmpine pe iubitorii de astronomie cu echipamentele moderne din dotare.

Pe lângă observarea stelelor căzătoare, gălăţenii sunt aşteptaţi să privească prin telescop diverse obiecte de deep-sky, stele duble, planete etc.

Curenţi de meteori

„Perseidele sunt un curent de meteori care poate fi observat în fiecare an”, explică muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic. 

„Pentru aceasta, trebuie ca radiantul meteorilor să fie deasupra orizontului. Radiantul este locul de pe bolta cerească din care se revarsă fluxul de meteori şi care, în cazul Perseidelor, este constelaţia Perseu. În mod tradiţional, curenţii de meteori sunt numiţi în funcţie de constelaţia în care se află radiantul”.

„Corpurile meteorice sunt resturi de comete care s-au împrăştiat, în timp, de-a lungul traiectoriei cometei ce le-a produs. Astfel de concentraţii de resturi de cometă, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent au loc adevărate ˝ploi de stele˝”.

„Fenomenul luminos, meteorul, caracteristic oricărui corp meteoric ce pătrunde în atmosfera terestră, se datorează arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecare cu păturile superioare ale atmosferei. Anul acesta, faza de lună plină va fi un impediment în observarea stelelor căzătoare, din păcate. Totuşi, pentru cei pasionaţi de astronomie, vom organiza o serie de observaţii astronomice de noapte, cerul oferindu-ne multiple subiecte interesante”, a mai declarat Ovidiu Tercu.

Observaţiile din noaptea de 12 spre 13 august vor dura până la ora 4 dimineaţa. Biletul de intrare la Observatorul Astronomic costă 3 lei pentru adulţi şi copii.

Datele ne-au fost furnizate de Florin Matei, responsabil relaţii publice în cadrul Complexului Muzeal.

Foto Florin Matei

Citit 995 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.