Case de schimb Euro Finance - caracatiţă bulgărească de păcălit gălăţeni

Case de schimb Euro Finance - caracatiţă bulgărească de păcălit gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Protecţia Consumatorului Galaţi face demersuri pentru încetarea practicilor incorecte ale celor cinci puncte de lucru din Galaţi aparţinând casei de schimb Euro Finance * „Afişează două valori la schimbul valutar – una pentru monede şi alta pentru bancnote” (Gina Stanciu – FOTO 2, director al Protecţiei Consumatorului Galaţi) * Răspunsul din partea Băncii Naţionale, pentru confirmarea relelor practici, se lasă aşteptat * În Marea Britanie, lui Euro Finance – operator bulgar - i-a fost interzisă activitatea *

Verificările Protecţiei Consumatorului nu lasă loc de dubiu: casa de schimb valutar Euro Finance reuşeşte să îi ducă de nas pe gălăţenii care caută un curs bun şi se lovesc de o ofertă grozavă la (scrie mic şi ascuns) MONEDE. Adică FISE. Iată ce au descoperit comisarii Protecţiei Consumatorului Galaţi.

Avertisment CNPC

În cadrul conferinţei de presă de ieri, susţinută la sediul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorul Galaţi, directorul Gina Stanciu a expus argumentele ferme pentru care ar trebui să ocolim Eurofinace-ul:

„S.C. Euro Finance SRL Constanţa, casă de schimb valutar  care, prin modul de prezentare a informaţiilor pe afiş şi modul de aranjare a afişelor la casele de schimb valutar, induce în eroare consumatorul, determinându-l să ia o decizie de tranzacţionare pe care, în realitate, dacă ar şti ce sumă primeşte, evident, nu ar mai dori-o”.

Să afişeze cursul clar!

„Ordinul 448 din 2009, al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorului, reglementează modalitatea de informare a caselor de schimb valutar către consumator”.

„Rezultă două mari obligaţii pentru operatorul economic: să afişeze în exterior cursul de schimb valutar clar, în mod vizibil, uşor de citit pentru consumator, în care se trece denumirea operatorului economic şi cumpărare-vânzare, în limbile română şi engleză, apoi, în ordine, valutele”, explică directoarea CRPC.

Panou cu SIMBOLURI DE VALUTE?!

Afişul cu schimbul valutar trebuie să aibă o anumită dimensiune a caracterelor şi trebuie să fie UNIC.

În schimb, adaugă Gina Stanciu, „…la toate casele de schimb Euro Finance pe care le-am verificat, în exterior există un afiş cu valutele respective, însă se află la nivelul solului şi destul de departe de uşa de acces în unitate.

Însă perpendicular pe aleea de acces în unitate  există un alt afiş foarte mare care are menţionate pe el simbolurile valutelor – adică euro, dolar… - şi o săgeată care îndrumă către casa de schimb. Această situaţie apare în Ţiglina I”.

Cursuri atractive. PENTRU MONEDE!

„Când intri în casa de schimb, pe peretele din stânga, lângă uşa de acces este menţionat cursul valutar pentru bancnote, acest curs fiind deci greu vizibil pentru consumatorul care  intră. Practic, venind  de afară, privirea te duce pe peretele unde sunt cursuri valutare pentru MONEDE (fise)”.

„Specula operatorului economic”

Şi, evident, cursurile pentru monede sunt mult mai mari decât cele pentru bancnote. Gina Stanciu:

„Cursurile sunt atractive pentru consumator, acesta vede valorile, negândindu-se la specula pe care o face operatorul economic şi atunci înmânează banii.

Întreabă care e cursul, dar de obicei casiera nu spune, zice că este afişat; apoi omului i se înmânează un formular de acceptare a tranzacţiei care este obligatoriu să fie dat consumatorului, prin ordinul ANPC…”.

Conspiraţia formularului ascuns: „Semnaţi aici şi aici, pentru buletin”

„Deasupra formularului de acceptare se pune un alt formular, care se referă la faptul că am fost informat că tranzacţia de schimb valutar se face numai în baza unui act de identitate – care nu este obligatoriu şi care este pus astfel încât consumatorul este indus în eroare, deasupra celui de acceptare a tranzacţiei – formularul obligatoriu”.

„Gemuleţul ghişeului fiind atât de mic, i se înmânează consumatorului, zice semnaţi aici şi aici, consumatorul întreabă pentru ce, zice pentru buletin, omul crezând că şi al doilea formular este dublura de la acesta, după care, după ce a semnat, vede că de fapt, formularul de acceptare a tranzacţiei spune că declară prin semnarea formularului că este de acord cu tranzacţia”.

Două cursuri pentru aceeaşi valută

Directoarea a revenit, pentru a nu lăsa loc de dubiu:

„Vreau să scot în evidenţă că această casă de schimb speculează şi nu respectă Ordinul ANPC. În sensul că în exterior există, într-adevăr, acel afiş al cursurilor valutare, dar nu face nici un fel de referire la monedă (fisă) şi bancnotă”.

„Ar fi deci un panou unic, deşi mai avem un panou doar cu simbolurile, pus clar ca să inducă în eroare. Iar în interior avem două panouri, dintre care unul dă cursul valutar pentru monede şi unul pentru bancnote”.

Ce valută este „m”?

„În textul ordinului, la articolul 2, alineatul 3, se spune că se poate la interior să se pună afişe pentru operaţiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote, dar uzate sau ieşite din uz, nicidecum bancnote sau monede valabile”.

„În acest sens, Protecţia Consumatorului a făcut verificări, adică am schimbat şi euro şi lei, în calitate de consumatori. Schimbând monede, ni s-a scris pe formularul de acceptare şi pe bonul de comandă la monedă ˝s-a schimbat suma m 19˝”.

„Nu înţeleg ce înseamnă ˝m 19˝, pentru că, conform Ordinului şi Reglementărilor Băncii Naţionale trebuie să scrie ce valută este – euro, dolar…”.

Conceptul de „valută”

„Controalele noastre sunt în plină derulare şi vă vom informa în continuare. Adaug că în conformitate cu B.N., în regulamentul număr 4, în anexa 4.4, se defineşte ce este valută cotată şi valută”.

„Valuta este moneda unui stat, iar cursul valutar este schimbarea valorii unei monede naţionale în altă monedă naţională. Nicidecum nu apare calitatea de monede, hârtii sau fise”, spune directoarea Stanciu.

Ce face Banca Naţională?

„La Galaţi există o singură sucursală, cu cinci puncte de lucru: în Ţiglina II, pe Siderurgiştilor, în Piaţa Energiei, pe Bălcescu şi la A-uri (N.R. în Ţiglina). Este dureros că am făcut sesizări nenumărate la Banca Naţională, la Bucureşti şi nu prea s-a simţit rezultatul”.

„Euro Finance există la Galaţi din 2004, iar în 2006 avem 100 de reclamaţii, în 2007 – 169, 2008 – cam la fel, iar anul acesta au fost mai puţine pentru că oamenii au tot sunat la noi după ce au semnat acest formular de acceptare şi au realizat că trebuie să se adreseze instanţei”.

Interzisă în Anglia

„În Anglia, Euro Finance a fost scoasă în afara legii de către banca lor naţională”.

„De altfel, ne-am întâlnit şi cu un caz de turişti englezi care au păţit-o şi care au fost foarte înţelegători când le-am explicat cum este procedura la noi, dar ei au spus că în Anglia orice tranzacţie poate fi anulată în termen de 24 de ore, dacă aceasta este voinţa consumatorului. Sediul Euro Finance este la Constanţa, dar mai există sucursale şi la Tulcea şi Braşov, este o adevărată caracatiţă a acestor bulgari…”.

Morala – cu adresă la lăcomie

Una din două: aşteptăm ca Eurofinace-ul să îşi schimbe practicile sau măcar să învăţăm noi din trista experienţă a altora. Şi să ne ducem să schimbăm banii la bancă, nu să mai vânăm cursuri spectaculoase.

Citit 4293 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.