Transportul ilegal de persoane – pus la zid

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 288.000 lei - prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului de transportatorii ilegalişti *

În 2009, transporturile rutiere de mărfuri şi de persoane s-au adaptat legislativ la tendinţele europene. Dar şi zona transporturilor infracţionalitatea a cunoscut un trend ascendent, urmarea constând în producerea unor importante prejudicii la bugetul consolidat al statului, şi în creşterea numărului de cazuri de activităţi de transport rutier de persoane fără licenţă.

Exemplu de nerespectare a regimului rutier

Un şofer brăilean a fost oprit în trafic de către ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Poliţia Rutieră, în timp ce transporta cincisprezece persoane pe ruta Galaţi-Brăila cu microbuzul, fără a deţine licenţă de transport.

Deoarece acest transport s-a desfăşurat din dispoziţia administratorului societăţii comerciale respective, s-a început urmărirea penală faţă de cei doi, pentru nerespectarea regimului transportului rutier public.

63 de dosare penale

Ca urmare a activităţilor desfăşurate de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, în primele zece luni ale anului 2009 au fost înregistrate 63 dosare penale, în 45 dintre acestea fiind dispusă începerea urmării penale.

În perioada menţionată au fost organizate 16 acţiuni vizând legalitatea desfăşurării activităţii de transport rutier public de persoane, evidenţierea veniturilor realizate în contabilitate şi eliberarea biletelor de călătorie, ca şi legalitatea utilizării forţei de muncă sub aspectul calificării profesionale şi a formelor de angajare.

23 de sancţiuni

Ca urmare a verificărilor desfăşurate în colaborare cu inspectori ai ITM-ului şi ai Serviciului Transporturi din Primărie, comisarii Gărzii Financiare Galaţi, s-au dat 23 de sancţiuni, în valoare totală de 17.000 de lei.

Au fost cercetate penal 69 de persoane şi au fost constatate 70 de infracţiuni de natură economică, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului ridicându-se la valoarea de 288.615 lei, din care au fost recuperaţi 76.000 de lei.

Metoda de bază - omisiunea

Cele mai întâlnite metode de comitere a infracţiunilor în acest domeniu sunt omisiunea - în tot sau în parte - a evidenţierii în actele contabile a veniturilor realizate, precum şi evidenţierea în actele contabile de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, cu scopul diminuării obligaţiilor fiscale.

Totodată, se constată tendinţa unor operatori de transport de a solicita organelor fiscale rambursări ilegale de TVA, în urma înregistrării în contabilitate a unor tranzacţii fictive.

Citit 1913 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.