Unitate în credinţă de Ziua Sfântului Apostol Andrei

Unitate în credinţă de Ziua Sfântului Apostol Andrei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La cea de-a şaptesprezecea Sărbătoare din „Cetatea Sfântului Andrei”, Galaţiul şi creştinii de la Dunărea de Jos s-au regăsit în Hristos pe Calea Împărătească, fiindcă zilele acestea toate drumurile au dus înspre Catedrala Arhiepiscopală. 

Atât la slujba de vecernie, cât şi la Sfânta Liturghie din ziua Sfântului Apostol Andrei, gălăţenii au venit cu mic cu mare la Hristos şi la Sfinţii Săi  împărtăşindu-se din lină Lumină. Ieri, cerurile s-au dechis, îngerii lui Dumnezeu au coborât cu soare pe pământ printre oameni, precum în cântarea noastră bizantină.

Şi precum îngerii, aşa s-au comportat ieri şi creştinii care au participat la Sfânta Liturghie, fie că au stat în Biserică la rugăciune, fie că au aşteptat la închinare la Sfintele Moaşte. Zilele acestea,  Galaţiul a fost un oraş viu, o cetate plină de viaţă şi de pacea lui Dumnezeu care s-a coborât în sufletele oamenilor, peste întreaga Cetate.

Oaspeţi la Dunărea de Jos

În unitate a fost ieri Arhiepiscopul Dunării de Jos - Înalt Prea Sfinţitul Casian, cu Întâistătătotul şi Sinodul Bisericii noastre Ortodoxe, prin prezenţa la Galaţi a trei arhierei: Prea Sfinţitul Vincenţiu, Episcop de Slobozia şi Călăraşi (însoţit de primarul Sloboziei);  

Prea Sfinţitul Visarion, Episcop de Tulcea - care a adus gândurile şi binecuvântarea Prea Fericitului nostru Patriarh Daniel, şi Prea Sfinţitul Corneliu, Episcop de Huşi, care s-a aflat la Galaţi încă de la începutul sărbătorilor din Anul Domnului 2009.

Din frumoasa Basarabie a revenit între fraţi Înalt Prea Sfinţitul Petru şi am fost în unitate de credinţă cu Biserica Ortodoxă a Greciei prin prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Daniel, Arhiepiscop de Kesarini -  Atena din Grecia.

Vrednicie şi jertfelnicie

S-a slujit în grai îngeresc, în limba română, dar şi în  limba greacă. Cerul a coborât pe pământ şi bucuria, şi pacea se citeau pe chipurile închinătorilor. Rugăciunea a fost însoţită de gânduri care înnobilează, dătătoare de speranţă.

Astfel, Prea Sfinţitul Visarion al Tulcei a adus mesajul Prea Fericitului Patriah Daniel adresat creştinilor şi  Arhiepiscopului de la Dunărea de Jos, „cu preţuire, cu frăţească îmbrăţisare şi părintească binecuvântare”.

„Cu deosebită bucurie, am primit scrisoarea prin care ne vestiţi organizarea celei de-a XVII-a ediţii a Sărbătorii Sfântului Apostol Andrei - Cel Întâi Chemat - sărbătoare organizată cu vrednicie şi jertfelnicie în Arhiepiscopia Dunării de Jos”.

Prea Fericitul nostru Părinte Daniel a remarcat în mesajul adresat - în cel de-al 650-lea an de la înfiinţarea Mitropoliei Ţării Româneşti (din care face parte şi Arhiepiscopia noastră) - „bogăţia programului  şi a manifestărilor bisericeşti, culturale, educaţionale, misionare şi social-filantropice...”.

În context, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat nu numai vocaţia liturgică, spirituală a Arhiereului Dunării de Jos, ci, asemeni Apostolului Andrei, şi pe cea filantropică, prin fiinţarea celor două centre social filantropice din Galaţi realizate din fonduri europene.

E vorba de centrul de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” şi la Aşezământul Filantropic „Sf. Vasile cel Mare” - care şi-au deschis braţele pentru 100 de copii şi 50 de bătrâni din comunitatea noastră;  al treilea centru urmează a fi deschis la Biserica „Sfântul Spiridon”. 

Legături de prietenie

Arhiereul elen a cuvântat cu mult folos despre unitatea în Hristos, despre prietenia care ne leagă, despre vocaţia misionară şi filantropică a păstorilor şi creştinilor din cele două Biserici Ortodoxe - a Greciei şi a României.

Referindu-se la minunata pescuire a Apostolului Andrei de către Mântuitorul Iisus Hristos, Înalt Prea Sfinţitul Daniel de Kesarini a spus: „Avem acelaşi Dumnezeu - Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Avem acelaşi Dumnezeu, dar avem şi aceeaşi speranţă  să mergem mână în mână cu Hristos ca să găsim calea împărăţiei lui Dumnezeu.

Precum Apostolul Andrei i-a spus fratelui său Simon-Petru: L-am găsit pe Mesia, Care Se cheamă Hristos, tot la fel trebuie să facem şi noi astăzi. Să-L căutăm neîncetat pe  Dumnezeu...”.

Oaspetele grec a adus în dar Arhiereului de la Dunărea de Jos o icoană asemeni celei din Catedrala „Sfântului Apostol Andrei” din Patras, unde Apostolul nostru a primit moarte mucenicească pe cruce, în primul veac creştin.

În semn de unitate, Înalt Prea Sfinţitul Casian i-a dăruit Înaltului Daniel de Kesarini o reprezentare „românească” a Sfântului Apostol. În ideea că „rugăciunile şi suferinţele comune ale Bisericii noastre Ortodoxe sunt şi vindecările noastre prin unitate de credinţă”.

„Ne încredinţăm lui Dumnezeu cu greşelile noastre, dar mai ales cu iertările noastre; cu căderile noastre, dar mai ales cu ridicările noastre peste valurile acestei lumi...”.

Ziua de ieri a fost prilej de mulţumire pentru opt copii de la şcolile din Galaţi, cei mai buni din cei 3000 care au participat la concursul „Hristos împărtăşit copiilor”. Ei au primit daruri sfinte şi sfinţitoare şi multe binecuvântări arhiereşti.

Şi a fost a XVII-a ediţie a Sărbătorilor Andreiene;  şi  a fost pace şi bucurie în Catetea Apostolului Andrei; oamenii au fost mai buni unii cu alţii, a fost bunăvoire între Păstor, preoţi şi păstoriţi. Lumina şi pacea au răsărit în inimile tuturor închinătorilor...

Creştinii gălăţeni – Apostoli în familie

După Sfânta Liturghie, afară pe esplanadă oamenii erau îmbrăcaţi în acelaşi duh al păcii şi au fost bucuroşi să-şi întâmpine Păstorul care a luat şirul pelerinilor de la un capăt la altul al străzii Domneşti şi l-a binecuvântat.  

„De ani de zile vin la Sărbătoarea Sfântului Andrei fiindcă el este Cel Întâi Chemat la apostolie, şi precum apostolii şi noi, creştinii de rând, trebuie să devenim un fel de apostoli în familiile noastre, în casele noastre, pentru a asigura propovăduirea credinţei urmaşilor urmaşilor noştri”, ne-a spus domnul Gh. Bucur, în vârstă de 60 de ani.

Sărbătoarea acesta a fost dominată de multă lumină şi de multă bucurie şi e frumos că după aproape două decenii de libertate, gălăţenii au înţeles că Dumnezeu este singurul care ne poate împărtăşi lumină din Lumina Sa...”.

Citit 945 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.