Cum se obţine autorizaţia de mediu

Cum se obţine autorizaţia de mediu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Autorizaţia de mediu reprezintă actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, prin care sunt stabilite condiţiile şi parametrii de funcţionare ai unei activităţi existente sau a unei activităţi noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcţiune.

Realizarea oricărui plan urbanistic, fie el de detaliu, zonal sau general, precum şi demararea oricărui proiect ce implică solicitarea unui certificat de urbanism, autorizaţie de construire, demolare sau desfăşurarea unei afaceri necesită începerea procedurilor de solicitare şi obţinere a actelor de reglementare în domeniul protecţiei mediului.

În vederea obţinerii autorizaţiei de mediu, titularul activităţii trebuie să depună la APM Galaţi (Agenţia pentru Protecţia Mediului) documentaţia necesară. Aceasta trebuie să includă elaborarea cererii pentru solicitarea autorizaţiei, fişa de prezentare şi declaraţie, un anunţ public pentru mediatizarea intenţiei de realizare a activităţii, planul de amplasament şi planul de încadrare în zonă a obiectivului, certificatul de înregistrare al firmei, precum şi certificatul constatator emis de  Oficiul Registrului Comerţului. De asemenea, se impune anexarea procesul verbal de constatare a respectării tuturor condiţiilor impuse prin acordul de mediu

Termenul maxim de eliberare a autorizaţiei de mediu este de 90 de zile lucrătoare, de la data depunerii documentaţiei complete, iar valoarea tarifului iniţial pentru depunerea solicitării este de 500 de lei. Următoarea etapă după depunerea solicitării de obţinere a autorizaţiei de mediu constă în stabilirea de comun acord cu APM Galaţi a datei pentru verificarea amplasamentului. 

În termen de douăzeci de zile lucrătoare de la data depunerii solicitării, după verificarea amplasamentului, APM analizează documentele prezentate şi întocmeşte îndrumarul cu probleme rezultate din analiza iniţială a documentaţiei, lista autorizaţiilor sau avizelor necesare emise de alte autorităţi, precum şi necesitatea efectuării bilanţului de mediu.

După efectuarea bilanţului de mediu, titularul activităţii prezintă la APM Galaţi un raport cu concluziile bilanţului de mediu şi cu recomandări pentru elementele programului pentru conformare. Raportul va fi supus dezbaterii publice în conformitate cu procedura de dezbatere publică stabilită în procedura de obţinere a autorizaţiei de mediu.

După realizarea dezbaterii publice şi analizarea rezultatelor acesteia, APM face publică decizia de emitere a autorizaţiei de mediu, cu sau fără program de conformare, prin afişare la sediul propriu si pe site-ul instituţiei, decizie care va putea fi contestată în termen de 30 de zile lucrătoare de la data afişării. La expirarea termenului, APM Galaţi emite autorizaţia de mediu. Aceasta se emite în trei exemplare şi îşi păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarii lor obţin viza anuală.

Citit 2530 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2019 01:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.