Paştele Blajinilor, sărbătorit fără evenimente neplacute

Paştele Blajinilor, sărbătorit fără evenimente neplacute
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În fiecare luni de după Duminica Luminată, se sărbătoreşte Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor, o sărbătoare populară, care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. Este dedicată spiritelor celor decedaţi, existând credinţa că prin pomenirea făcută de către preoţi, sufletele lor vor fi părtaşe la bucuria Învierii Domnului.

Încă de la primele ore ale dimineţii, cimitirele gălăţene au fost împânzite atât de credincioşi veniţi la mormintele rudelor pentru a le cinsti memoria, cât şi de cerşetori dornici să-şi umple sacoşele cu pomană. Spre deosebire de alţi ani, când se ţineau adevărate petreceri, s-a păstrat în mare măsură decenţa, intrarea autovehiculelor în curtea cimitirelor a fost interzisă, excepţie făcând doar cele care transportau persoane cu handicap locomotor, parcările aferente, deşi pline, au fost utilizate regulamentar, in timp ce poliţiştii au fost prezenţi pentru a se asigura că nu vor exista incidente care să pericliteze siguranţa cetăţenilor.

La mormintele celor dragi au fost aduse ofrande şi s-au făcut rugăciuni, astfel încât şi cei adormiţi să fie cuprinşi de lumina Învierii.

„ Am venit să-l pomenesc pe soţ, conform tradiţiei noastre. Preotul a venit imediat să citească. A fost şi vreme frumoasă şi am ajuns repede la cimitir, cu autobuzul 9”, ne-a declarat Aurica Nazarie.

Tradiţia spune că, în această zi, femeile nu au voie să spele sau să facă treburi gospodăreşti, pentru că zgomotul făcut în cadrul acestor activităţi îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă, ca să se roage pentru cei vii.

Citit 4098 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2019 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.