Caracatiţa schimbului valutar: Euro Finance se îmbogăţeşte, gălăţenii pierd

Caracatiţa schimbului valutar: Euro Finance se îmbogăţeşte, gălăţenii pierd
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Dacă sunt proastă!… M-am grăbit!” * 240 lei primiţi pentru 80 de euro * În loc de 340 lei *

Vechi şi eficiente, practicile casei de schimb valutar Euro Finance au mai făcut ieri trei victime – o familie de tecuceni în tranzit grăbit prin Galaţi.

„Am muncit pentru banii ăştia, şi acum mă fură ăştia pe faţă?!”, strigă Anişoara Grădină, de 28 de ani.

Femeia a pierdut ieri 100 de lei pentru că a fost informată trunchiat, într-un loc vestit pentru că practică DOUĂ CURSURI pentru ACEEAŞI VALUTĂ (euro) – unul pentru monede (fise) şi altul pentru bancnote.

Ieri dimineaţă, pe strada Lahovary colţ cu Nicolae Bălcescu, chiar lângă Oficiul Poştal Numărul 1, era zarvă mare. În faţa schimbului valutar Euro Finance, doi agenţi de Poliţie încercau să liniştească o familie nemulţumită de ţeapa financiară proaspăt luată.

În spatele unui ghişeu de sticlă, casiera Euro Finance îşi ascundea preocupată faţa, flancată de agenţii de pază. 

Tot păţitul e înţelept

A fost rândul Anişoarei Grădină să plătească pentru graba de a fi intrat într-o casă de schimb Euro Finance, în loc să se ducă la o bancă:

„Îmi trebuiau repede bani şi băncile nu erau deschise! De-asta am venit aici! Am fost proastă, atât m-a dus capul, să vin la hoţii ăştia!”.

„Am întrebat cât este euro şi mi-au zis că este 4,158. Şi am dat banii, am semnat şi ei mi-au dat 240 de lei! Păi, la 80 de euro, trebuia să iau 332 de lei, aproape 340 lei, iar ei mi-au socotit euro la 3 lei”.

„Păi, eram nebună să schimb valută dacă mi se spunea că acesta e cursul? Că eu afară nu m-am mai uitat la cursul afişat, dacă tot am întrebat!”.

Societatea latră, Euro Finance prosperă

În faţa casei de schimb valutar, familia Anişoarei priveşte neputincioasă la tabla pe care stau înşirate cifrele pe care femeia nu le-a mai verificat.

„O să ne ducem la Protecţia Consumatorului, chiar acum ne ducem! Cum poate fi aşa ceva legal? De ce mi-a dat cursul de la monede când am întrebat? Că eu doar schimbam bancnote?! Bine că s-au îmbogăţit ei cu banii mei. Am pierdut 100 de lei”.

Chiar la mijlocul lunii noiembrie anul trecut, „Viaţa liberă” semnala că „…S.C. Euro Finance SRL Constanţa, casă de schimb valutar, induce în eroare consumatorul, prin modul de prezentare a informaţiilor pe afiş şi modul de aranjare a afişelor la casele de schimb valutar, determinându-l să ia o decizie de tranzacţionare pe care, în realitate, dacă ar şti ce sumă primeşte, evident, nu ar mai dori-o” – aceasta fiind concluzia Ginei Stanciu,  directoarea CJPC Galaţi.

Cinci puncte de lucru la Galaţi

Tot directoarea Stanciu explica şi că Euro Finance speculează un Ordin ANPC, în sensul că în exteriorul casei de schimb există, într-adevăr, un afiş al cursurilor valutare, dar acesta nu face nici un fel de referire la monedă (fisă) sau bancnotă.

La Galaţi există o singură sucursală Euro Finance, cu cinci puncte de lucru: în Ţiglina II, pe Siderurgiştilor, în Piaţa Energiei, pe Bălcescu şi la A-uri, în Ţiglina I.

Banca Naţională tace

CJPC Galaţi spune că a făcut sesizări nenumărate la Banca Naţională, la Bucureşti şi nu prea s-a simţit rezultatul. Reamintim că „valuta” este moneda unui stat, iar cursul valutar este schimbarea valorii unei monede naţionale în altă monedă naţională.

Nicidecum nu apare în lege calitatea de monede, hârtii sau fise.

Interzisă în Anglia

Euro Finance există la Galaţi din 2004, iar în 2006 sunt făcute 100 de reclamaţii, în 2007 – 169, 2008 – la fel, iar în 2009 acestea au fost mai puţine pentru că oamenii au sesizat la CJPC după ce au semnat acest formular de acceptare şi au realizat că trebuie să se adreseze instanţei.

„În Anglia, Euro Finance a fost scoasă în afara legii de către banca lor Naţională”.

„De altfel, ne-am întâlnit şi cu un caz de turişti englezi care au păţit-o şi care au fost foarte înţelegători când le-am explicat cum este procedura la noi, dar ei au spus că în Anglia orice tranzacţie poate fi anulată în termen de 24 de ore, dacă aceasta este voinţa consumatorului”.

„Sediul Euro Finance este la Constanţa, dar mai există sucursale şi la Tulcea şi Braşov, este o adevărată caracatiţă a acestor bulgari…”, mai adăuga directoarea Protecţiei Consumatorului.

Tot la Protecţia Consumatorului

„Secţia 1 Poliţie a fost sesizată de firma de securitate Rosegur, iar agenţii sosiţi la faţa locului au constat că cele două cursuri – unul pentru monede şi unul pentru bancnote erau afişate conform dispoziţiilor legale”.

„În consecinţă, persoanele au fost îndrumate să se adreseze pentru plângeri Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Galaţi”, declară Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi.

Amendă maximă pentru Euro Finance

„Pe 15 decembrie 2009, în cazul Euro Finance s-a aplicat o amendă maximă de 30.000 de lei, datorată celor 43 de sesizări ale gălăţenilor, care s-au dovedit întemeiate”.

„În plus, banii le-au fost plătiţi celor 43 de păgubiţi la cursul normal. Măsurile luate împotriva Euro Finance pentru rele practici vor continua”, a declarat Gina Stanciu, director al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorul Galaţi.

Gălăţeni, periodic ne întoarcem de unde am plecat: nu ne învăţăm minte nici că graba strică tranzacţia – ca în cazul de faţă, sau ne lăcomim la cursuri ireal (…la propriu!) de bune, drept care ne aruncăm cu banii înainte, poate-poate mai scoatem 5 lei în plus.

Cât ne costă, nu mai zicem, că încă ne ustură să fim înţelepţi pe pielea noastră.

Citit 1944 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.