”Extraordinarul efect de realitate” al ”Das Mioritza Reich”. Victor Cilincă, elogiat într-o revistă a Universităţii din Birmingham

”Extraordinarul efect de realitate” al ”Das Mioritza Reich”. Victor Cilincă, elogiat într-o revistă a Universităţii din Birmingham
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un articol apărut într-o revistă literară britanică vorbeşte la superlativ despre "Das Mioritza Reich", spectaculosul roman-spectacol publicat de scriitorul Victor Cilincă. În recenzia publicată în Marea Britanie, cartea autorului gălăţean este catalogată, printre altele, drept "una dintre cele mai surprinzătoare lucrări de ficţiune speculativă scrise în româneşte, după 1989".

Despre "Das Mioritza Reich", autorul spune că este "o ucronie vintage". Cu un efort imaginativ şi intelectual uriaş, Victor Cilincă creează în paginile acestui roman o istorie alternativă, dar cât se poate de realistă a României. Evenimentele sunt prezentate şi trăite de Felix şi Camil, două personaje care au posibilitatea de a călători în timp. Ca răsfoitul unei cărţi, dimensiunile timpului se comprimă selectiv, în funcţie de momentele-cheie ale acţiunii. Personajele "merg" în vremea Reginei Maria, în timpul Primului Război Mondial, pe vremea lui Marghiloman şi Cantacuzino sau în anii 80’, într-una dintre cele mai negre perioade ale dictaturii comuniste din România.

Trecerile din prezent în trecut, din trecut în viitor şi apoi iarăşi în prezent sunt create cu un condei de maestru de Victor Cilincă. Limbajul şi detaliile adaptate fiecărei epoci în parte, umorul din abundenţă şi detaliile istorice bine documentate fac din "Das Mioritza Reich" un text deosebit de complex, maleabil însă pe aşteptările şi pe imaginaţia fiecărui cititor în parte.

Apropierea de "Omul din castelul înalt"

Din prezent călătorim aproape cinci ani înapoi în timp, în toamna lui 2014, când articolul semnat de Cătălin Badea-Gheracostea despre romanul lui Victor Cilincă a fost publicat în "SFRA Review", revistă a Asociaţiei pentru Cercetări SF a Universităţii Birmingham. Autorul cronicii descrie "Das Mioritza Reich" drept "una dintre cele mai surprinzătoare lucrări de ficţiune speculativă scrise în româneşte, după 1989". Cătălin Badea-Gheracostea face o apropiere între romanul lui Victor Cilincă şi celebrul roman al lui Philip K. Dick "Omul din castelul înalt".

Mai mult, autorul recenziei vorbeşte despre "extraordinarul efect de realitate" pe care Victor Cilincă îl obţine în "Das Mioritza Reich", prin "contactul narativ între tipologiile pe care le creează şi prin introducerea într-un corp ficţional unitar, pe picior de egalitate, a trei surse: documentarea istorică exhaustivă, folosirea în regim reportericesc-biografist a experienţei de viaţă sub regimul comunist şi stăpânirea deplină a bibliografiei speciei SF a istoriei alternative", scrie Cătălin Badea-Gheracostea. În numărul din 4 aprilie 2014 al revistei "Observator cultural", acelaşi autor publica o cronică cuprinzătoare şi onorantă a romanului lui Victor Cilincă, articol intitulat "Sfada cu literatura. Întrebările sunt răspunsuri în "Das Mioritza Reich"".

Romanul "Das Mioritza Reich" a apărut la editura Tractus Arte, în 2013, fiind lansat oficial la Târgul de Carte Gaudeamus, în acelaşi an.

Citit 2753 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2019 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.