Eveniment puţin observat. Generalul Eremia Grigorescu, onorat ”acasă”

Eveniment puţin observat. Generalul Eremia Grigorescu, onorat ”acasă”
Gen. (r) Constantin Antohe a evocat cariera militară a marelui dispărut
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În ultimii ani, discursurile patriotarde, seci, lungi şi plicticoase, din comunicatele unor cercetători militari, au început să fie înlocuite cu discursuri sincere, de concluzii de bun simţ, cu date cercetate cu evidentă pasiune, aşa cum am avut parte vineri, la Cercul Militar Casa Armatei, din cele povestite - textul scris nu a fost folosit decât pentru citate - cu multă căldură de generalul de brigadă (r) Constantin Antohe, expunere dedicată veacului scurs de la stingerea generalului Eremia Grigorescu.

Deşi comemorăm 100 de ani, la Galaţi evenimentul a trecut puţin observat, în şoaptă, cum s-ar putea zice! Deplângând modul în care este onorat astăzi la Galaţi eroul de la Mărăşeşti, precum şi lipsa de reacţie a ministerului, care nu răspunde la propunerea de a-l înainta pe erou, post mortem, la rangul de mareşal, vorbitorul a pus accent pe episoade mai puţin cunoscute din cariera militară a celui care a spus "Pe aici nu se trece!".

Absolut fermecătoare a fost expunerea "despre OMUL" Eremia Grigorescu, susţinută cu pasiune de profesoara Mihaela Damian, muzeograf la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea". Istorii de familie, începând cu părinţii generalului, soţiile acestuia, copiii, nepoţii, totul susţinut cu fotografii rare, chiar şi din copilăria şi adolescenţa celui ce s-a născut lângă Târgu Bujor şi a copilărit la Galaţi. A moderat, intervenind şi cu date interesante, coordonatorul proiectului, comandor (r) Constantin Asofronie. Împreună cu acesta, am avut onoarea să citesc, pe două voci, un fragment dintr-o piesă de teatru depre generalul Grigorescu şi am prezentat câteva aspecte ale legăturilor bujoreanului cu Galaţii. Pe parcurs, au fost şi interesante completări din public. Au fost în sală şi militari de la ISU. Nu au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor şi doar puţini reprezentanţi ai mediului cultural gălăţean au onorat manifestarea.

Organizatorii evenimentului de la Galaţi şi, a doua zi, de la Târgu Bujor, Tecuci şi Mărăşeşti, au fost: ANCMRR - Filiala judeţeană Galaţi "General Eremia Grigorescu" şi ANCERM - Filiala  judeţeană "General Alexandru Cernat", parteneri fiind Consiliul Judeţean, Muzeul de Istorie, Centrul Cultural "Dunărea de Jos", Biblioteca "V.A. Urechia", Brigada 282 I Mecanizată Focşani, Garnizoana Galaţi, ISU Galaţi, Primăria şi Casa de Cultură "Mihai Eminescu" din Tg. Bujor, autorităţi administrative din judeţul Vrancea, Muzeul de istorie Tecuci.

Citit 2713 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2019 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.