În Dobrogea însângerată de acum un veac. O înfrângere care… i-a cucerit pe spectatori

În Dobrogea însângerată de acum un veac. O înfrângere care… i-a cucerit pe spectatori
Pe "câmpul de luptă" de la lac, înconjuraţi de câţiva spectatori
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

"Am 63 de ani, dar în viaţa mea n-am văzut aşa ceva! Să vă dea Dumnezeu sănătate!" - aşa ne-a spus, în plină stradă, o localnică din comuna Turcoaia, judeţul Tulcea. Însoţeam trei gălăţeni, membri ai Asociaţiei Culturale "Tomis" Constanţa, Theodor Bolea, acum "un cazac" leal ţarului şi aliat cu românii, Adrian Tăbăcaru, ofiţer român din Primul Război Mondial, şi Lucian Pleşa, membru al Asociaţiei Tradiţia Militară Bucureşti.

Reconstituirea istorică a sângeroasei înfrângeri din 1916 în faţa crudei armate bulgare a fost realizată în cadrul evenimentului "Pe urmele Primului Război Mondial în Dobrogea", organizat de Asociatia "Măcinii mei de piatră" din Măcin, condusă de entuziastul George Breazu.

Chiar săptămâna aceasta, filiala asociaţiei "Tomis" (prezentă şi la Galaţi, la Festivalul "Antiquitas Rediviva"), condusă de tânărul Theodor Bolea, absolvent al unei şcoli de gladiatori la Roma şi specialist în orice tip de armament, a primit recunoaşterea legală.

În Occident li se spune reenactori şi au o adevărată artă în a învia trecutul. Dacă ar fi actori, poate că ar fi cabotini, dacă ar fi istorici, poate ar fi prăfuiţi, obişnuiţi cu frazele docte, putrede. Reenactorii noştri sunt oameni de tot felul: am întâlnit câţiva cercetători istorici cu operă, un scriitor de romane istorice, un şef bucătar, specialişti în IT, foşti militari sau poliţişti sau băieţi care nu au apucat serviciul militar obligatoriu, dar îşi fac rost de uniforme cât mai exact copiate, fac instrucţie ca la carte şi învaţă, cercetează singuri sau află de la ceilalţi amănuntul istoric ce poate chiar răsturna concluziile pe care le-am tocit prin şcoli. Unii vin cu copiii lor, încă de mici, cu uniforme cât o tabacheră pe trupşorul lor. "Sportul" acesta este molipsitor: chiar şi străinii intră în rol, la multele reconstituiri din ţară, în care "actorii" se străduie cât mai mult, învoindu-se la serviciu, să ajungă, să nu piardă vreuna, la sute de kilometri prin ţară sau peste hotare, la Verdun sau Turtucaia.

Chiar înainte de reconstituirea din comuna  Turcoaia, Adrian Tăbăcaru, colonel (r) gălăţean, care se străduieşte să imprime modele culturale bune şi pentru Galaţi, abia se întorsese de la un festival uriaş din Slovacia, alături de Asociaţia "Tradiţii ostăşeşti" Bucureşti, condusă de un istoric militar, dr. Emil Boboescu. Peste 150 de vehicule militare autentice funcţionale - tancuri, avioane, blindate, rachete etc., cu sute de oameni în uniforme. Cu avioane bombardând, cu explozii reale şi atacuri la sol. Vin aici reeactori din toată lumea. Mulţi localnici au moştenit sau cumpărat… tancuri adevărate, rachete, tunuri, blindate. Oameni care explorează uneori şi istoria altora: "turcii" sunt bucureşteni, "germanii", constănţeni, iar la festivalul dacic de la Braşov ajung şi "daci"… ruşi!

Era în 6 iunie când am vizitat, în pădure, tabăra gălăţenilor iubitori de astronomie şi am stat de vorbă cu Ovidiu Tercu, fondatorul Planetariului şi Observatorului astronomic. Mai târziu, pe stradă, "sublocotenentul" Bolea a recrutat pentru asociaţie un tânăr din tabără, despre care a aflat că… lucrează la aceeaşi mare societate gălăţeană. Ne-am întâlnit apoi cu voluntarii de la Tomis Constanţa, în frunte cu preşedintele Radu Covaliu, fost ofiţer de Marină, cu "soldaţi" români, "duşmani germani" (inclusiv un copil în uniformă!) şi un "bulgar". De faţă au fost primarul Stelian Bălan şi părintele paroh, care tocmai oficiase slujbele pentru o cununie şi un botez. Nuntaşii au vrut poze cu noi, iar o "Ecaterina Teodoroiu" a ţinut pruncul în braţe. S-au făcut apoi demonstraţii în faţa Monumentului eroilor locali din cele două războaie mondiale - am aflat că au fost foarte multe victime! Un general bulgar are şi el monument în comună. Vechile tranşee încă se mai pot vedea.

Bolea a executat dansul căzăcesc, al sabiei foarte tăioase şi i-a spus povestea! Tăbăcaru, care susţine mereu pacea evocând războaiele, observa că, deşi tinerii au plecat în străinătate, unii se întorc să-şi încreştineze copii, continuând astfel ciclul vieţii. Ca de obicei, el a făcut şi o lecţie de istorie aplicată, cu amănunte pe care le "fur" de când am şansa să fiu îngăduit la reconstituiri istorice.

Bătălie îndârjită

Cea mai spectaculoasă a fost, în amurg, simularea luptelor de odinioară pe terenul accidentat al unui deal de lângă superbul lac Iacobdeal - proprietatea unui fost vaporean. Sub comanda constănţeanului Cristian Olteanu, totul a fost minuţios planificat pentru a nu avea accidente la atacul cu baionetă, la exploziile petardelor - "grenade" şi ale "proiectilelor" de mortier. Răniţii au fost pansaţi de o soră medicală, iar medicul le-a dat primul (sau… ultimul) ajutor. Nu a fost mult public în acel spaţiu cu adevărat mirific, însă cei prezenţi au filmat şi fotografiat cu poftă, iar la final au rugat să fie fotografiaţi alături de noi.

Sursa foto, Asociația Tomis Galaţi

Citit 2327 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.