Primul bazin acoperit din Galaţi

Primul bazin acoperit din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă se află la CNVA, este deschis şi publicului larg * Copiii cu vârste peste 10 ani pot învăţa aici să înoate *

La Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” funcţionează, după cum am mai scris şi în toamna anului trecut, singurul bazin acoperit din Galaţi, spre bucuria elevilor acestei instituţii, dar şi a celor care-şi doresc să înoate şi pe timp de iarnă, în condiţii civilizate.

Cu o lungime de 15 metri şi o lăţime de 7 metri, piscina are o adâncime gradată, de la 1 la 2,5 metri, reuşind să satisfacă atât cerinţele începătorilor şi ale celor aflaţi la primele ore de înot, cât şi pe ale celor experimentaţi.

Am fost să-l vedem şi la începutul lui 2010. În sală, condiţii bune: este cald, apa este curată, limpede, o plăcere să înoţi.  Bineînţeles, sunt îndeplinite toate condiţiile pe care le impun normativele europene legate de igiena apei şi a cuvei. Instalaţia de încălzire şi dezinfectare a apei este performantă, fiind adusă din Italia.

Preţuri accesibile pentru cursuri

Elevii liceului au acces gratuit în bazin, în fiecare zi, între orele 15.00 şi 17.00, am aflat de la directorul-adjunct, Cezar Gaiu. În plus, o dată la două-trei săptămâni, orele de educaţie fizică sunt ţinute, prin rotaţie cu fiecare clasă, tot aici.

Dar bazinul este deschis şi publicului larg. În fiecare zi, între orele 19.00 şi 21.00, poate înota orice persoană deja experimentată, costul biletului fiind de 10 lei. Un abonament de cinci şedinţe pe lună este 45 de lei, iar unul de zece ajunge 90 de lei.

Se pot lua şi cursuri de înot pe două grupe de vârstă, 10 –14 ani şi 14-18 ani. Dar există cereri chiar şi pentru adulţi. Abonamentele pentru curs au preţuri variate: 70 de lei pentru patru şedinţe pe lună, 120 pentru opt şi 140 pentru douăsprezece. 

Costuri de întreţinere destul de ridicate

„Nu am închiriat niciunei firme, deoarece vrem să avem grijă îndeaproape de acest bazin, care trebuie să rămână, în primul rând, al elevilor liceului. Cursurile de înot şi supravegherea sunt făcute de trei profesori de sport, care stau, prin rotaţie, tot timpul în sală”.

„Deşi avem destule persoane care vin să înoate, orarul fiind în întregime ocupat, inclusiv în weekend, nu putem vorbi de profit. Funcţionarea bazinului se asigură din autofinanţare, de la consiliul local nu ni s-au alocat fonduri”.

„Şi chiar este destul de costisitoare întreţinerea lui. De exemplu, la şase luni, suntem obligaţi să schimbăm apa, şi numai sarea şi PH-ul costă 3.000 de lei”.

„Nu mai vorbim de cantitatea mare de apă, în bazin încăpând în jur de 160-180 de metri cubi de apă şi nici de gazul consumat pentru încălzire, care ajunge tot cam la 3.000 de lei lunar”, ne declară Cezar Gaiu.

Acesta susţine că merită toate aceste eforturi pentru bucuria elevilor, dar şi pentru că membrii comunităţii au la dispoziţie, în sfârşit, un bazin acoperit, nemaifiind obligaţi să meargă tocmai la Brăila pentru câteva ore de înot. 

Greşeli de proiectare

Bazinul a fost închis în 1994, după ce un elev a murit atunci înecat, ulterior descoperindu-se că a făcut de fapt infarct. Reconsolidarea clădirii şi a sălii a început în 2007, cu fonduri prin Banca Mondială şi a continuat cu finanţare prin hotărâri de guvern.

Directorul-adjunct Cezar Gaiu susţine că toată lucrarea a durat atât pentru că au fost foarte multe greşeli de proiectare:

„S-a făcut consolidarea clădirii şi a sălii, fără repararea acoperişului. S-a adus instalaţie performantă, fără ca în proiect să fie cuprinsă şi curăţarea şi revopsirea cuvei bazinului”.

„Acestea au fost acoperite ulterior prin lucrări suplimentare. Dar e clar că firma Proiect SA a făcut proiectul din birou. După finalizarea lucrărilor, s-a constatat că sala nu a fostă prevăzută cu sistem de ventilaţie şi din cauza aburilor au început să mucegăiască pereţii”.

„Am pus noi două motoare, dar nu fac faţă. Nici cuva bazinului nu a fost reconsolidată. Dacă se infiltrează apa, va roade tot, iar cuva ar putea cădea. Şi atunci, toţi banii cheltuiţi pe reconsolidare au fost în zadar”, spune supărat Cezar Gaiu.

Pentru reconsolidare s-au cheltuit în total 27 de miliarde de lei vechi. Alt  bazin acoperit nu există deocamdată în Galaţi, aşa că nu putem decât să ne bucurăm că-l avem şi pe acesta.

Citit 8633 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.