* Joi, nivelul fluviului era de 508 cm, cu 52 cm sub cota de atenţie * Gălăţenii vin pe faleză să vadă cu cât a mai crescut Dunărea * Deocamdată, nu avem motive de îngrijorare *
Chiar dacă apa nu a inundat Faleza Inferioară, nici mult nu mai este până atunci. Dunărea linge cu limbi verzi şi îngheţate scările de granit, ultimul pas până la apă – acum două săptămâni.
Accesul pe navele acostate la mal, fie că este vorba despre restaurante, fie că este vorba despre simple ambarcaţiuni, se face din ce în ce mai greu.
Cine nu vrea să renunţe la afacerea de a vinde vin sau suc pe Dunăre, s-a apucat să improvizeze căi de acces pentru clienţi. Alţi cârciumari pur şi simplu au închis… mustăria, probabil pentru a o deschide mai la vară, când e cald afară şi Dunărea… în scădere.
Până atunci însă, poate se va găsi cineva care să pescuiască şi maldărele de gunoaie adunate de-a lungul parâmelor…(FOTO 3)
„Am venit să văd dacă s-a inundat faleza; e mare, dar nu cred că o să mai crească mult. Ei, mi-e teamă! De ce să-mi fie? De apă? Păi unde stau eu… Mai teamă îmi este că nu o să-mi găsesc de lucru, pe criza asta”, ne-a spus Gavrilă Pârlica (42 de ani, fost angajat al Combinatului, în prezent, autodisponibilizat.
Dumitru Andone (74 de ani ne-a spus: „locuiesc aici, pe Faleză şi vin mereu să văd cât a mai crescut Dunărea. Nu este oricum, cum era în 2006, când era faleza inundată, băncile în apă… tot. Venea lumea şi se uita mirată, de pe Faleza superioară”.
Şi la Trecere Bac se vedea că apele au crescut (FOTO 4), însă transportul se desfăşura normal ieri.
Conform site-ului oficial al AFDJ Galaţi, joi, nivelul Dunării era de 508 cm, cu 8 centimetri mai mare decât miercuri. Deşi în prezent există o avertizare de cod portocaliu pe Dunăre, pe sectorul Calafat-Zimnicea, acest lucru nu afectează Galaţiul, a dat asigurări şeful AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma.
Potrivit acestuia, navigatorii trebuie în continuare doar să fie atenţi la sistemul de semnalizare de pe Dunăre, dar şi la aluviunile aduse de apă, care pot afecta motoarele navelor sau, mai rău, pot desprinde ancorele, având ca efect plutirea barjelor.
„Din punct de vedere al nivelului apei, nu sunt încă probleme semnificative. Doar să nu apară alte situaţii pe Siret şi Prut, însă aici Apele Române cunosc cel mai bine problema”, a declarat Florin Uzumtoma.
De la purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apele Române – regionala Prut, Dan Buruiană, am aflat că „deocamdată nu sunt probleme pe Siret şi Prut”.