Memoria Palatului Comisiei Europene a Dunării

Memoria Palatului Comisiei Europene a Dunării

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Ediţia cu numărul 78 a Colocviilor constructorilor de nave gălăţeni oferă astăzi, 8 noiembrie, începând cu ora 16,00, la Biblioteca "V.A. Urechia", o discuţie despre istoria instituţiilor care au reglementat, din 1856 şi până în prezent, libera circulaţie pe Dunăre. Galațiul a fost primul sediu al Comisiei Europene a Dunării - CED (1856-1938), iar Biblioteca Județeană "V.A.Urechia" funcţionează din 1968 în superbul palat al CED.

În prima parte a colocviului, Marius Mitrof, consilier superior al Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Galați, va prezenta lucrarea "Memoria Palatului Comisiunii Europene a Dunării". Edificat în perioada 1893-1895, palatul a fost bombardat în 1917, de armatele bulgaro-germane, devenind "un morman de dărâmături". Între 1922 şi 1923, Palatul a prins din nou contur, pe o construcţie mai solidă, permiţând desfăşurarea activităţii CED.

În partea a doua a colocviului, ing. Silvia Panaite va face o scurtă trecere în revistă a evenimentelor importante din istoria Comisiei Europene a Dunării și a Comisiei Dunării.

Nu în ultimul rând, profesorul Ion Cioroiu (CNVA), care strânge documente pentru un volum cu povestea familiilor importante ale Galaţiului, va evoca memoria regretatului inginer Anton Praisler, personalitate marcantă a industriei navale, trecut în nefiinţă pe 21 septembrie 2019.

Citit 754 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2019 16:50

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro