Alegeri pentru preşedintele României. Peste 520.000 de gălăţeni sunt aşteptaţi la vot

Alegeri pentru preşedintele României. Peste 520.000 de gălăţeni sunt aşteptaţi la vot
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Toţi cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică, 10 noiembrie, la urne, pentru a decide cine va fi preşedintele României pentru următorii cinci ani. Votul va începe la ora 7,00 şi se va încheia la ora 21,00, dar se poate prelungi până la ora 23,59 pentru alegătorii care, la ora 21,00, se află la rând la secţia de votare. Pentru a vota, nu vă trebuie decât un act de identitate valabil şi o conştiinţă care să vă spună că ştampila pe care o aplicaţi nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate!

Potrivit datelor oficiale, nu mai puţin de 522.224 de cetăţeni cu drept de vot, câţi sunt înscrişi în listele permanente ale judeţului Galaţi - din care 261.725 de persoane doar în municipiul Galaţi - ar trebui să participe duminică, 10 noiembrie, la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Pentru că este important să fiţi corect informaţi, vom încerca să vă prezentăm tot ce trebuie să ştiţi despre scrutinul de duminică.

Cine votează

La alegerile prezidenţiale au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până pe 10 noiembrie inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde votaţi

În judeţul Galaţi au fost amenajate 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi şi 33 în municipiul Tecuci.

Conform legii, în cazul în care vă aflaţi în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, puteţi vota numai la secţia de votare la care sunteţi arondat conform adresei din actul de identitate.

Atenţie, în municipiul Galaţi, numerotarea secţiilor s-a modificat! Prin urmare, pentru a şti sigur care este secţia de votare la care sunteţi arondat şi adresa acesteia, accesaţi Registrul electoral - https://www.registrulelectoral.ro/ şi introduceţi datele personale cerute.

În cazul în care în ziua votului vă aflaţi în altă localitate decât în cea de domiciliu sau reşedinţă, puteţi vota la orice secţie de votare.

Cetăţenii care, din motive de boală sau invaliditate, sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de vot pot solicita în scris urna mobilă, în cursul zilei de sâmbătă, 9 noiembrie, în intervalul orar 18,00 - 20,00.

În ce condiţii se prelungeşte votul

Votarea începe duminică la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00. Conform legii, alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59.

Prin urmare, dacă la ora 21,00 nu vă aflaţi deja în secţia de votare sau la coadă în faţa sediului secţiei nu veţi putea vota după această oră!

Actele de care aveţi nevoie

Pentru a vota nu vă trebuie decât un act de identitate valabil în ziua votului, emis de statul român. Este vorba despre cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar.

Atenţie, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România!

Cum se votează

Odată intraţi în secţia de votare veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va introduce datele în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Sistemul va semnala dacă nu aveţi drept de vot, dacă sunteţi arondat la secţia respectivă sau dacă aţi votat deja.

Dacă totul este în regulă, veţi primi un buletin de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT", pe care, odată întrat în cabina de votare, o veţi aplica înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului preferat. Conform legii, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor!

După ce aţi votat, veţi introduce buletinul de vot în urnă, veţi restitui ştampila şi vi se va aplica pe actul de identitate ştampila sau autocolantul care dovedesc participarea dumneavoastră la scrutin.

Nu vă obligă nimeni şi nimic - în afara propriei conştiinţe - să vă exercitaţi dreptul de a alege. Însă votul este un drept şi o responsabilitate!

Câte voturi te fac şef al statului

În urma scrutinului din 10 noiembrie, este declarat ales candidatul care a întrunit jumătate plus unu din voturile celor peste 18 milioane de alegători. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Cei 14 candidaţi la ALEGERILE PREZIDENȚIALE. Ei vor să conducă România [detalii]

Citit 3642 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 00:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.