Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
2 comentarii

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi desfăşoară, luna aceasta, o campanie de verificare a respectării prevederilor legale în privinţa securităţii şi sănătăţii în muncă la desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice.

Concret, inspectorii gălăţeni de muncă verifică dacă agenţii economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice respectă prevederile legale. „Această acţiune este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în ţară şi în străinătate, incidente care s-au soldat cu explozii şi cu incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice. Respectivele depozite au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar victime, repercusiunile făcându-se simţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite”, se arată într-un material al ITM Galaţi. 
Un alt motiv care stă la baza acestei campanii este acela că, în perioada sărbătorilor de iarnă, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice, Victime ale acestor accidente sunt în special copiii şi adolescenţii.

Cum pot fi deţinute, transportate şi vândute aceste articole

Comercializarea articolelor pirotehnice se poate face doar în condiţiile respectării prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările şi completările ulterioare.
Iată principalele reglementări în acest domeniu, conform ITM Galaţi: articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean în a căror rază de competenţă funcţionează agentul economic; articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română: categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor, iar aceste informaţii să fie puse la dispoziţia utilizatorilor.

Citit 11374 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2019 00:53

2 comentarii

 • postat de Vali Marți, 31 Decembrie 2019 12:46 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  0

  Referitor la magazinul improvizat, de desfacere a materialelor pirotehnice, situat pe str Tecuci colt cu Traian , Politia Locala a trecut pe acolo, a lasat masina pe str Democratiei, si 3 poitisti locali si o politista pe tocuri au plecat de la celebrul magazin cu o sacosa neagra plina cu artificii.
  Poate face ITM-ul mai multa ordine si de ce nu ANAF-ul.
  Dar Politia Nationala, reprezentata de IJP Galat,i mai are atributiuni in acest caz de comercializare a articolelor pirotehnice ?

  Raportează
 • postat de Tudor V Luni, 16 Decembrie 2019 22:45 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  5

  Ori este dezinformare, ori cineva minte si alte entitati nu-si fac datoria conform competentelor. In cel putin trei piete din Galati, inclusiv centrala se vand produse pirotehnice, fara instructiuni in limba romana si fara a avea un spatiu special amenajat. Iar cand un cetatean a solicitat ceva mai puternic, dupa ce l-a "cantarit" din ochi, a solicitat unui copil de maxim 10 ani sa-i aduca "din alea mari", despre care a afirmat ca sunt "ceva deosebit, dar aveti grija, nu aveti de la mine"! Nu stiu daca s-a finalizat tranzactia, dar...
  De departe se disting comerciantii de "produse pirotehnice" ce locuiesc si actioneaza in coltul strazii Tecuci (vis a vis de farmacie, Muzeul de arta si BCR din Piata centrala), care afirma fata de cumparatorii potentiali ca sunt singurii autorizati de politie (Care ?), si chiar probeaza demonstrativ pocnitorile speriind animale, copii si inclusiv soferi!
  Chiar este de mirat pe langa lipsa de reactie a celor ce au competente de supraveghere/control (pentru pastrarea ordinii publice), aceeasi nepasare a asociatiilor ce solicita bani motivand ca actioneaza pentru protectia animalelor.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.