Mai puţini bani pentru Protecţia Copilului

Mai puţini bani pentru Protecţia Copilului
Alocări insuficiente de la bugetul de stat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Proiectul bugetului de stat pe 2020, prin care sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale s-a redus la nivelul judeţului Galaţi cu 108,37 milioane de lei (echivalentul a aproape 23 milioane de euro) mai vine cu "o surpriză", de această dată la capitolul sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului. Mai exact, deşi Direcţia Generala de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi are nevoie, pe 2020, de un buget de 75 milioane de lei, alocările de la bugetul de stat sunt de doar 11,7 milioane de lei!

"Bugetul CJ pentru partea de protecţie a copilului şi asistenţă socială a fost făcut praf prin aceste alocări, total insuficiente, de la bugetul de stat. În mod normal, pe lege, DGASPC trebuia să primească 90 la sută de la bugetul de stat şi până la 10 la sută de la autoritatea locală, respectiv CJ Galaţi. Din păcate, se pare că s-au cam inversat cifrele… CJ Galaţi trebuie, cum, necum, să asigure din surse proprii, diferenţa de 63,3 milioane de lei, adică aproximativ 13,4 milioane de euro! Iar dacă prima etapă, cea în care s-au tăiat aproape 23 de milioane de euro, a fost mai uşor de digerat, această tăiere de 13,4 milioane de euro este mai greu de acceptat, pentru că sunt oameni bolnavi, copii, peste 1.000 de angajaţi pe care îi are DGASPC Galaţi", a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Pe "cifre", suma de 11,7 milioane de lei este formată din 8,3 milioane de lei pentru servicii sociale în sistemul de protecţie a copilului şi 3,4 milioane de lei pentru susţinerea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap. Pe de altă parte, potrivit conducerii CJ Galaţi, pentru funcţionarea DGASPC Galaţi ar fi nevoie de 65 milioane de lei pentru salarii şi de 10 milioane de lei pentru bunuri şi servicii (în total, 75 milioane de lei).

"O sumă de 13,4 milioane de euro nu este ici, de colo, dar o vom asigura. Nu vor fi dificultăţi de funcţionare a instituţiilor, dar acest lucru dintr-un singur considerent: CJ Galaţi are proiecte, cele mai multe, cu finanţare europeană, din valoare acestora, din bugetul propriu al judeţului, fiind asigurată doar cofinanţarea, în general de până în cinci la sută. Acest lucru ne-a permis ca, în 2018 şi 2019, să facem economii, iar din acestea vom susţine acest buget pe 2020, cu toate tăierile făcute de la bugetul de stat. Altfel nu ştiu cum ne-am fi descurcat", a precizat preşedintele CJ Galaţi.

Forma exactă a proiectului de buget al judeţului Galaţi se va cunoaşte la sfârşitul aceste luni. Până atunci, în cadrul unei şedinţe extraordinare a CJ Galaţi din 17 ianuarie, a fost aprobată alocarea a 15 milioane de lei din excedentul bugetar din anii precedenţi pentru acoperirea temporară a golurilor de casă. Suma urmează a se utiliza "pentru finanţarea unor proiecte din fonduri nerambursabile, precum şi pentru investiţii a căror documentaţie tehnico-economică se va aproba în cursul anului 2020".

Citit 3758 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2020 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.