Curiozităţi despre cuiburile şi ouăle păsărilor

Curiozităţi despre cuiburile şi ouăle păsărilor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Începând cu data de 25 ianuarie 2020, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va putea fi vizitată expoziția temporară ”Cuiburile păsărilor migratoare”, în care sunt prezentate publicului exponate din colecția profesorului Ioan Cătuneanu. Expoziția cuprinde cuiburi și ouă de la 35 de specii de păsări migratoare și parțial migratoare. Vizitatorii pot afla ce materiale se folosesc pentru construirea cuiburilor, durata de construire, locul de amplasare și modalitățile de apărare a acestora. Este evidenţiată maniera de realizare a cuiburilor, mai mult sau mai puţin sofisticate, precum şi forma, mărimea, culoarea ouălor care variază într-o gamă largă în funcţie de specie.

Dintre speciile expuse, 11 se află pe Lista Roșie a Vertebratelor din România, având diferite grade de periclitare - specii vulnerabile: pelicanul, stârcul galben, barza albă, țigănușul, rața roșie, viesparul; specii periclitate: lopătarul, stârcul roșu, rața cu ciuf, piciorongul, precum și o specie critic periclitată: gaia neagră.

Profesorul Ion Cătuneanu (1904-1991), personalitate marcantă a ornitologiei românești, a realizat o impresionantă colecție de cuiburi și ouă, aflată acum în patrimoniul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Expoziția temporară ”Cuiburile păsărilor migratoare” va rămâne deschisă publicului până pe 3 mai 2020.

Citit 3714 ori Ultima modificare Vineri, 24 Ianuarie 2020 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.