Cum ninge, cum ne termină!

Cum ninge, cum ne termină!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu a fost emisă avertizare meteo pentru că au fost ninsori slabe, care nu depăşeau limitele de cod meteorologic * Infern în trafic * Şoseaua surpată de pe Faleză rămâne – deocamdată! – aşa * „Zăpada împiedică intervenţiile pentru repararea străzilor” (viceprimarul Nicuşor Ciumacenco) * Săptămâna asta, ploi şi vânt moderat *

Galaţiul a mai îndurat o zi de trafic molcom, cu motoare turate şi cauciucuri învârtindu-se în gol, tot coşmarul datorându-se, evident, unei banale căderi de zăpadă. Una atât de modestă încât nici nu merita să devină avertizare meteo.

Cercul vicios continuă – străzile ni se surpă din cauza zăpezii, după cum, din aceeaşi cauză, utilajele nu pot intra pentru reparaţii, precum afirmă viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Dependenţi de tehnologie (FOTO 2)

Că suntem în era internetului şi a informaţiei transmise rapid, asta o ştiu şi copiii. Dar că am ajuns dependenţi de avertizările meteo, nu bănuiam. Până ieri.

Luni dimineaţă gălăţenii au avut un şoc: „Nu puteam să cred că ninge. La televizor nu a spus nimic, nu a fost emisă nici o atenţionare”, spune un şofer grăbit să împingă la deal o altă maşină, care îi blochează calea.

Galaţi – judeţ deschis (FOTO 3)

Pentru că ceea ce se întâmplă de fiecare dată, s-a întâmplat şi acum – în oraş s-a circulat bară la bară, drumul din Micro 40 până în centru durând chiar şi două ore.

Iar ieşirile din oraş, spre Brăila sau spre Tecuci, au fost aproape blocate de maşinile neechipate de iarnă, care patinau pe gheaţa formată pe carosabil.

„În judeţ nu sunt drumuri blocate, pe DN-uri circulaţia desfăşurându-se pe un carosabil negru. Pe drumurile judeţene se circulă în condiţii de iarnă, în 99 la sută din cazuri. Nu au avut loc evenimente rutiere din cauza noilor căderi de zăpadă”, confirmă comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.

Din nou?! (FOTO 4)

De ce nu a fost emis cod galben, portocaliu, mov? Nouă de ce nu ne-a zis nimeni că ninge? Acestea sunt întrebările pe care mii de gălăţeni le-au gândit ieri dimineaţă, când au lipit nasurile neîncrezătoare de geamurile îngheţate şi umplute de fulgi.

Răspunsul este simplu: nu era cazul. „Ninsoarea de ieri a fost considerată slabă şi chiar aşa a şi fost”, explică Irene Zamfir, şefa Staţiei Meteo Galaţi.

„Ca dovadă, s-au aşternut în jur de cinci centimetri de zăpadă. Într-adevăr traficul este perturbat, dar asta nu schimbă datele. Sunt precipitaţii slabe, cu maxim cinci litri de apă pe metru pătrat”, explică meteorologul.

Precipitaţii peste medie (FOTO 5)

Ca atare, aflăm că se termină cu ninsoarea (încă de ieri) şi după o marţi - zi de odihnă meteo! –, miercurea vine cu cer acoperit şi ploaie.

Ploaie avem şi joi, şi vineri, dar, din fericire, temperaturile rămân pozitive în timpul zilei, situându-se în jur valorilor de 2-3-4 °C. Ne aşteaptă un weekend noros, cu vânt moderat.

„Ne situăm – din punct de vedere al mediei lunii februarie – în limite absolut normale. Poate cu un plus în ceea ce priveşte precipitaţiile, plus realizat de ploile căzute în cursul săptămâni care tocmai a trecut”.

„Media lunii - pe precipitaţii - este de 32 de litri pe metru pătrat, şi a fost deja depăşită”.

Hăul căscat pe Faleză – în stop cadru (FOTO 6)

„Probabil lucrările ISPA desfăşurate în apropiere au slăbit carosabilul, acolo unde s-a surpat, pe Faleză”, explică viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Locul a fost izolat, maşinile fiind nevoite ori să întoarcă, ori să meargă pe aleea dintre blocurile P:

„S-au produs pesemne fisuri, de la trecerea utilajelor grele prin zonă, zăpada căzută s-a infiltrat şi din această cauză s-a surpat deasupra unui canal colector vechi de 50 de ani, care nu va mai fi folosit după încheierea lucrărilor ISPA”.

„Dimineaţă s-a întrunit o comisie la locul producerii surpării, care a plecat apoi la Proiect SA pentru a studia exact problema apărută. Nu pot estima clar când va fi reparată spărtura”, spună viceprimarul.

Vom avea din nou străzi… (FOTO 7)

„…când va sta ninsoarea şi vor fi câteva zile de temperaturi pozitive. În maxim două-trei săptămâni din acel moment, tot oraşul va scăpa de spărturi”, afirmă viceprimarul.

Tot Nicuşor Ciumaceno susţine că intervenţia este absolut imposibilă în actualele condiţii: „Avem totul pregătit, tot, bitumul şi toate materialele, dar deocamdată nu ne permite vremea să ieşim cu utilajele”.

Ninsoarea şi sărăriţele (FOTO 8)

Mai exact şase sărăriţe, atâtea cât a declarat viceprimarul Ciumacenco că a trimis la deszăpezire, alături de două tractoare cu aruncare manuală de sare, 10 tractoare de la Ecosal şi patru de la ADP, pentru curăţarea străzilor.

Cod galben, dar hidrologic (FOTO 9)

Locotentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă: „Avertizarea hidrologică, de topire a zăpezilor şi de creştere a nivelului râurilor, încetează luni după-amiaza, la ora 18”.

„În afară de 18 curţi de case inundate la Tecuci, în cartierul Nicolae Bălcescu, în ziua de sâmbătă, 13 februarie, apa atingând nivelul de 30 de centimetri, nu s-au produs alte incidente”.

„La Tecuci, pompierii au intervenit imediat, cu trei motopompe, un tractor cu lamă, un buldo-excavator, o vidanjă şi 55 de subofiţeri”.

Pleacă greu (FOTO 10)

Pare interminabilă. Dar este o scuză perfectă pentru întârziatul la serviciu.

În afară de faptul că ieri dimineaţă vroiam să dau restart la trezire, şi să văd un carosabil uscat, toate bune cu iarna asta.

Elena Parapiru

Foto: Sorin Pană

Citit 2289 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.