Expoziţie cu fluturi şi răpitoare de noapte

Expoziţie cu fluturi şi răpitoare de noapte
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Începând din 6 martie, de la ora 12,00, veți putea vizita, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă", o nouă expoziție temporară, intitulată „Aripile nopții”, organizată în colaborare cu Muzeul Național al Banatului - Secția Științele Naturii, Societatea Ornitologică Română și Societatea Lepidopterologică Română. Structurată în două secțiuni, expoziția prezintă ecologia, importanța, vulnerabilitatea bufnițelor și a fluturilor de noapte, modalitățile de ocrotire a acestora, dar și informații despre viața și realizările științifice ale ornitologului român Dionisie Linția, precum și ale entomologului-lepidopterolog român Frederic König.

Toate păsările răpitoare de noapte sunt cunoscute în România drept bufnițe. La noi trăiesc zece specii, de la micuţa ciuvică, până la buhă. Lor li se adaugă striga, huhurezul mare, huhurezul mic, ciuful de pădure, ciuful de câmp, minuniţa, ciuşul, cucuveaua - prădători nocturni, rareori văzuți. Din cauza vieții lor nocturne și a sunetelor pe care le scot, despre bufnițe circulă multe mituri și superstiții, dar, în realitate, foarte multe sunt păsări folositoare, datorită numărului mare de rozătoare pe care le consumă.

Fluturii de noapte prezentați în expoziție aparțin familiilor Saturniidae și Sphingidae, din cadrul ordinului Lepidoptera. Aceștia contribuie la polenizarea a numeroase specii de plante, asigurându-le înmulțirea, iar larvele, prin numărul lor foarte mare, constituie verigi indispensabile pentru lanțurile trofice din natură. Unele specii produc mătasea naturală și asigură, astfel, materia primă pentru industria producătorilor de mătase.

Expoziția temporară ”Aripile nopții” va rămâne deschisă publicului la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 31 mai.

Citit 1658 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2020 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.