Medicii de familie acordă consultații prin telefon sau online

Medicii de familie acordă consultații prin telefon sau online
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Guvernul a adoptat o ordonanţă care le permite medicilor să consulte pacienţii de la distanţă şi să emită reţete pe e-mail, iar cardul de sănătate a fost suspendat. Decizia vine pe fondul creşterii bilanţului îmbolnăvirilor de COVID-19 la peste 2.000 de cazuri.

În plină epidemie produsă de coronavirus, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care medicilor le este permis să consulte pacienţii de la distanţă, prin telefon sau videoconferinţă. De asemenea, aceştia vor putea elibera reţete online, pe e-mail, fără cardul de sănătate, care va fi suspendat pe perioada stării de urgenţă. „Consultaţiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate şi la distanţă, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie, cât şi de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, şi pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de opt consultaţii/oră. (...) Medicul de familie, precum şi medicul de specialitate din ambulatoriul clinic vor consemna consultaţiile medicale la distanţă în registrul de consultaţii şi fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, şi va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Unele farmacii vor să profite

Sandra Alexiu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a explicat, pentru „Adevărul”, că măsura a fost dată pentru a nu mai pune pacienţii, de multe ori vârstnici, pe drumuri. „Putem consulta acum de la distanţă şi putem da reţetele tot pe cale electronică. În plus, vom putea să eliberăm prescripţii medicale în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist. În general, nu mai facem vizite acasă decât în cazuri excepţionale, dar toată ziua stăm cu pacienţii la telefon sau în apeluri video. Vizite vom face la pacienţii cu forme uşoare de COVID-19, când se va decide tratarea acestora acasă”, a explicat Sandra Alexiu.
Reprezentanta medicilor de familie a atras însă atenţia că au apărut entităţi care vor să speculeze această situaţie. „Au apărut farmacii care au contactat medici de familie cărora le-au cerut să le trimită direct lor, pe e-mail, reţetele pacienţilor, aceştia urmând să se prezinte numai pentru ridicarea medicamentelor. Este o situaţie total ilegală şi totodată profund imorală”, a precizat Sandra Alexiu.
Conform experţilor, un pacient poate prezenta, pe telefon, fotografia reţetei gratuite, iar farmacistul va elibera medicamente. Pacienţii care nu au un telefon de o generaţie mai nouă vor fi obligaţi să se prezinte la farmacie având notate seria şi numărul reţetei, precum şi reperele de identificare ale cabinetului care a emis documentul.
Toate aceste date le vor fi dictate la telefon chiar de către medicii de familie, iar farmaciştii vor putea identifica reţeta în sistem.

Citit 2422 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2020 01:47

2 comentarii

 • postat de Tic
  Joi, 02 Aprilie 2020 06:03
  5.13.195.***
  Numai ca unii medici nu si-au postat nr de telefon in afara cabinetului pentru a nu fii gasiti sau deranjati sau nu raspund
  0
  10
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Joi, 02 Aprilie 2020 00:39
  89.136.0.***
  A fost necesar sa moara iarasi oameni pentru a se implementa ceva normal. In toate tarile UE si chiar din fosta URSS, se poate acest sistem, dar la noi nu! Ce poate fi mai simplu decat asigurarea unui minim de consultatii periodice cu pacientul de fata (1-2 pe an functie de varsta), iar la cei cu afectiuni cronice, care necesita tratament permanent, pacientul apeleaza medicul pentru planificare consult, da relatii despre presiune, puls, cum se simte si daca are nevoie de consult fizic. Daca nu, medicul comunica direct cu farmacia, unde pacientul merge sa-si ridice medicamentele prescrise. Deci se poate si functioneaza de zeci de ani. La noi nu, ca se fura. Inaspreste legea cu dispozitii privind pierderea licentei pe viata pentru medici si farmacisti si nu se va mai fura.
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.