O Dunăre mânioasă

O Dunăre mânioasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dunărea creşte, nu se joacă! De luni până ieri nivelul crescuse cu încă 11 cm, ajungând la 500 de cm, cu doar 60 de cm sub Cota de Atenţie *

Totuşi, având în vedere că în luna ianuarie – atunci când s-au înregistrat creşteri ale nivelului fluviului – se ajunsese chiar la 532 de cm (pe 20 ianaurie), încă „stăm bine”, am putea spune.

Pe de altă parte, nu este chiar o situaţie „normală”, din punct de vedere al problemelor pe care  le-au creat în ţară apele revărsate ale Dunării. În plus, pentru toată săptămâna există avertizări hidrologice pe diverse segmente ale fluviului, fapt care accentuează îngrijorarea.

Totuşi, trebuie să păstrăm măsura şi să credem că şi autorităţile au înţeles ceva din viitura de pe Dunăre, din 2006. Ca un scurt remember, vă spunem că pe 1 aprilie 2006, nivelul Dunării la Galaţi depăşea pentru prima oară cota de inundaţie, măsurând 604 cm.

Îngrijorarea a fost destul de mare, având în vedere că ultima oară când se mai înregistrase aşa nivel fusese la inundaţiile din ’70 – 605 cm!  De la zi la zi, nivelul a crescut, la fel şi debitul.

Pe 13 aprilie, cota de inundaţie era depăşită cu 13 cm, iar pe 24 aprilie, cota era deja de 657 cm (cu un cm peste un alt maxim istoric, înregistrat în 1897). Debitul Dunării era de 13.000 mc/secundă.

Nivelul maxim s-a oprit abia la 661 de cm, spre sfârşitul lunii aprilie. Pentru gălăţeni însă, situaţia nu a fost una fără ieşire. Au fost afectate gospodării, în special în Barboşi, însă din fericire nu au fost victime umane sau oameni rămaşi pe drumuri.

În plus, în prezent, autorităţile locale dau asigurări că sunt pregătite pentru situaţia în care Dunărea ar depăşi nivelul digului existent de-a lungul falezei, în zona blocurilor din Port.    

Citit 1158 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.