Pacient cu coronavirus, transferat de la Târgoviște la Galați

Pacient cu coronavirus, transferat de la Târgoviște la Galați
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Situații din ce în ce mai dramatice în spitalele din România din cauza coronavirusului. Multe unități medicale nu mai au locuri pe secțiile de terapie intensivă, motiv pentru care pacienții infectați cu coronavirus trebuie transferați la spitale din alte județe. Un astfel de transfer a avut loc vineri seară, 3 iulie 2020, la Galați, unde a ajuns un pacient de la Târgoviște.

În vârstă de 71 de ani, pacientul a fost transferat, cu elicopterul MAI, între cele două unități medicale pentru că, în județul Dâmbovița, nu mai sunt locuri pentru cei aflați în stare extrem de gravă. Din păcate, alți doi pacienți, care ar fi trebuit să ajungă de la Târgoviște la Medgidia, au decedat chiar înainte de a fi preluați de elicopterul MAI. ”Doi pacienți s-au decompensat chiar înainte de transfer și au decedat. Noi am adus un singur pacient, de 71 de ani, covid pozitiv, cu insuficiență respiratorie acută. L-am predat colegilor în stare relativ stabilă”, ne-a declarat dr. Adrian Dobrescu de la Spitalul Floreasca, care l-a însoțit pe pacient pe parcursul transferului. 

Transferul a fost dispus de autoritățile de la București, care au luat în calcul faptul că, la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Galați, existau trei paturi libere în secția de terapie intensivă. ”Este o situație îngrijorătoare, din punctul nostru de vedere, pentru că avem deja 170 de paturi ocupate în spitalele din Galați, iar la terapie intensivă, din cele cinci paturi amenajate în secție pentru covid, avem ocupate două cu pacienți din județul Galați. În această seară, a avut loc un transfer cu un pacient din județul Dâmbovița. Practic, vom mai avea doar două paturi disponibile, în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor în Galați este în creștere. Transferul este o decizie luată la nivel central, este o dovadă de responsabilitate și de solidaritate din partea județului nostru, am dovedit încă o dată că suntem solidari, că suntem români și că, în momentele grele, ne ajutăm unii pe alții. Dâmbovița nu mai are locuri în ATI, mai sunt și alte județe în care nu mai au medici pe ATI. Atunci, noi având această situație, medicii de la Galați reușind să gestioneze situația și să nu ajungem cu mai multe cazuri grave în ATI, atunci s-a luat decizia la nivel central să aducă pacienți și la Galați”, ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Situația de la Galați este destul de îngrijorătoare, motiv pentru care autoritățile iau în calcul extinderea secției de terapie intensivă covid. Totodată, autoritățile fac apel la cetățeni să respecte regulile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului, astfel încât să nu se pună presiune pe spitale. ”Luăm în calcul extinderea zonei ATI covid, vom avea luni, 6 iulie 2020, o discuție cu conducerea Spitalului Județean tocmai pentru a reveni la un număr mai mare de paturi în ATI covid, pentru că, așa cum știți, Spitalul de Boli Infecțioase nici până la această dată nu are o secție ATI. Ideea este că, dacă nu vom face un efort comun de responsabilitate, să conștientizăm că avem o rată mare de infectare și că avem din ce în ce mai multe cazuri, vom avea dificultăți. Dacă vom înțelege cu toții că va trebui să respectăm regulile și să păstrăm acea distanțare socială și să abordăm din nou acel comportament responsabil pe care l-am avut în timpul stării de urgență, atunci vom aveam o șansă”, a conchis prefectul județului Galați.

Citit 3948 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2020 11:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.