Boala diareică acută a afectat, pe parcursul anului 2019, sute de gălăţeni

Boala diareică acută a afectat, pe parcursul anului 2019, sute de gălăţeni
Bolile diareice acute sunt cauzate de o mare diversitate de bacterii, virusuri şi fungi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste 800 de persoane din judeţul Galaţi au fost diagnosticate cu boală diareică acută (BDA) pe parcursul anului trecut, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Numărul îmbolnăvirilor se păstrează astfel constant, de la an la an, cazurile fiind mai dese în mediul urban.

Cei mai mulți pacienți depistați cu boli diareice acute sunt copii, iar medicii spun că părinții și bunicii sunt cei care trebuie să aibă grijă ca micuţii să respecte regulile elementare de igienă personală și colectivă. Cele mai multe îmbolnăviri au loc pe timpul verii, afecţiunea fiind favorizată de temperaturile ridicate. 

Concret, anul trecut, 807 gălăţeni au fost diagnosticaţi cu BDA. În 2018, cazurile au fost în număr de 809, iar în 2017, de 804. Cei mai mulţi pacienţi care ajung la medic şi sunt astfel luaţi în evidenţă provin din mediul urban. Numărul mult mai mic de cazuri din mediul rural se explică, pe de o parte, prin accesul mai dificil la servicii medicale şi, pe de altă parte, prin faptul că satele gălăţene au din ce în ce mai puţini copii, principala categorie de vârstă afectată de BDA.

Ce provoacă îmbolnăvirea

Bolile diareice acute sunt cauzate de o mare diversitate de bacterii, virusuri şi fungi. Cel mai adesea, această afecţiune se manifestă prin scaune apoase frecvente, prin deshidratare, simptom care reprezintă urgenţă principală în asemenea situaţii, prin vărsături şi prin febră. Atunci când aceste manifestări sunt prea intense, pacientul ajunge la medic sau chiar la camera de gardă a spitalului.

Pentru a preveni bolile diareice acute, trebuie să vă spălaţi pe mâini, cu apă şi săpun, ori de câte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea WC-ului, atunci când veniţi acasă - n.r.). Înainte de a le mânca, fructele şi legumele trebuie spălate sub jet puternic de apă. Apa pe care o beţi trebuie să provină doar din surse sigure şi autorizate. Trebuie verificat termenul de garanţie al alimentelor cumpărate.

Citit 1633 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2020 02:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.