O profesoară își terorizează vecinii în fiecare noapte

O profesoară își terorizează vecinii în fiecare noapte

Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
20 comentarii

Gălățenii care locuiesc în blocul CD 2 de lângă Gara CFR nu au parte de ani de zile de nopți liniștite. O vecină, cadru didactic, îi terorizează sistematic, bătând în pereți și lovind diverse corpuri în apartament, iar orice dialog cu ea pare sortit eșecului. Repetate apeluri la poliție s-au soldat cu amenzi, care însă nu au făcut-o pe profesoară să înceteze. Tentativele vecinilor disperați de a rezolva problema au ajuns și la Inspectoratul Școlar, dar și la fostul soț al femeii.

O situație conflictuală greu de explicat și mai greu, dacă nu imposibil, de rezolvat, se petrece de mai bine de zece ani într-un bloc, liniștit de altfel, din Galați. Majoritatea proprietarilor care locuiesc la CD 2 duc, zi de zi, un război psihologic cu o vecină care nu le dă pace. Noapte de noapte, spun oamenii, din apartamentul de la etajul 1 al femeii răzbat zgomote puternice, ca și cum aceasta ar bate în mod repetat cu obiecte metalice și corpuri dure de pereți și podele. Limita toleranței fiind demult depăşită, vecinii au ajuns să sune la poliţie. Secţia 5 și Poliția Locală au fost de nenumărate ori solicitate să vină la blocul unde locuiesc vecina zgomotoasă și oamenii terorizați. Au curs amenzile, pe care femeia, profesoară de fizică, le-a contestat în instanță, fără succes însă. Nici încercările de rezolvare cu vorba bună nu au dat rezultate, oamenii lovindu-se de un comportament ostil și uneori violent al vecinei.
Florin Gociu locuiește în bloc de șase ani și în momentul în care s-a mutat, situaţia era deja cronicizată. S-a lovit și el, din plin, de comportamentul ostil și greu de explicat al vecinei de la etajul 1. "Am încercat cu vorba bună, să o rugăm să înceteze. Sau chiar dacă îi spunem ceva, fără să fie legat de zgomote, ne jignește, ne scuipă pe noi şi mașinile. Unei vecine i-a aruncat cu o petardă în cap, în scara blocului, iar copiii sunt terorizați de ea. Am făcut nenumărate adrese și tabele, la asociație, la poliție, a fost sesizat și Inspectoratul Școlar, pentru că doamna este profesoară, lucrează cu copiii! Am încercat să vorbim cu soțul dânsei, de care este despărțită în fapt, să facă ceva, dar nici nu a vrut să audă, a spus că nu îl mai interesează. Nu mai știm ce să facem!", ne-a spus Florin Gociu.
Și Adrian Mihalache, un alt vecin al cărui aparament este "perete în perete" cu cel al profesoarei, se declară depășit de situație. "E foarte grav ce se întâmplă. Nu vreau să îi fac rău, să primească amenzi sau altele, dar e clar că are nevoie de ajutor! Vecinii au pus camere pentru că ni s-au cerut probe de la poliţie ca să o poată amenda și pentru că se tem că ar putea face într-o zi ceva mai grav, iar ea ne râde în nas. Cum intră pe ușa blocului, parcă se transformă. Eu nici dacă aș vrea să vând apartamentul, nu pot, pentru că nu vine nimeni să stea acolo! Ne-a reclamat și ea pe noi la poliție, dar niciodată nu s-a adeverit ce a reclamat", ne explică bărbatul.

Război și cu asociația

Problemele nu aveau cum să nu ajungă și la conducerea asociaţiei de proprietari. Vecinii i s-au plâns președintelui, care s-a lovit și el de comportamentul refractar al femeii. Romiță Cârcei, președintele asociaţiei de proprietari, se confruntă cu problema din 2012, când a preluat frâiele asociației. "Am un întreg dosar cu sesizări şi tabele făcute de vecini. Oamenii se plâng că trânteşte uși, loveşte, aruncă gunoaie de la geam, le-a rupt florile din grădina din fața blocului. Noi am făcut ședințe cum se face la orice bloc, ea nu a venit niciodată să discute cu noi, cu toate că am invitat-o. A avut și niște restanţe de plată, am dat-o în judecată, le-a plătit până la urmă, dar cu comportamentul ăsta al ei chiar nu știm cum să facem. E singură și e proprietară, deci posibilitățile noastre sunt limitate", ne-a spus președintele asociației.

Amenzi pe pâine

Cam acesta este singurul "tratament" la îndemâna poliției faţă de proprietara zgomotoasă de la CD 2. Tulburarea ordinii și liniștii publice a fost motivul pentru care femeia a fost sancționată contravențional de nenumărate ori, atât de agenții Secției 5 din cadrul IPJ Galați, cât și de cei de la Secția 5 Poliție Locală. Numai șapte dintre amenzile primite de la Secția 5 le-a contestat în instanță, nereușind însă să demonstreze că le-a încasat pe nedrept. Cu toate acestea, nu a renunțat la a face zgomote în continuare. "Sesizări la adresa respectivă au fost reciproce, atât din partea persoanei în cauză, cât şi a asociaţiei şi a celorlalţi proprietari, atât pe aspecte de ordine publică, cât şi pe probleme de mediu. Doamna a fost amendată o dată pentru că cele sesizate nu s-au confirmat. Am dat multe avertismente", ne-a confirmat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Cât de adevărate sunt evaluările?

O altă instituţie unde vecinii profesoarei spun că  s-au adresat pentru a obţine ajutor este Inspectoratul Şcolar Judeţean. Oamenii nu au vrut să îi pună beţe în roate la serviciu, dar au sperat că profesoara ar putea fi obligată să facă nişte controale medicale care să ateste dacă are nevoie sau nu de ajutor specializat. Instituţia nu are însă competenţe pe linia evaluării medicale a cadrelor didactice, sarcina efectuării controalelor căzând în sarcina conducerii fiecărei unităţi de învăţământ. Cum se fac însă efectiv aceste evaluări individuale, cât de serioase sunt controalele medicale clinice, psihologice şi, la nevoie, cele psihiatrice, e greu de spus. "Conform legii, şcolile trebuie să încheie contracte cu clinici, astfel încât să se facă la nivelul fiecărei unităţi aceste controale de medicina muncii. Noi deocamdată nu am avut nicio sesizare din partea şcolilor din Independenţa şi, respectiv, Tuluceşti, unde predă respectivul cadru didactic, dar vom trimite acolo un inspector pentru a verifica la faţa locului situaţia şi conduita acestuia", ne-a precizat Onuţ Atanasiu, inspector general al ISJ Galaţi. 

Ce e de făcut?

Este evident că nu amenzile sunt cheia rezolvării problemelor din blocul CD 2. Situaţia, cronică şi acută, are evidente accente patologice, dar legea este limitată şi extrem de rigidă când bine vorba de măsuri extreme luate faţă de un adult oficial sănătos, proprietar şi care nu are membri ai familiei prin preajmă. Teoretic, singura soluţie pentru a-i proteja pe ceilalţi de acţiunile unei astfel de persoane, indiferent că sunt comise cu bună ştiinţă sau sub imperiul unor factori care exced voinţa şi puterea de decizie, este o hotărâte judecătorească care să oblige la tratament sau internare nevoluntară. Marea problemă este că, în acest caz, nu ar avea cine să solicite un astfel de document, soţul femeii dezicând-se de orice răspundere în ceea ce o priveşte, iar fiul, acum major şi student într-un alt oraş, nemanifestând niciun interes. Fiind proprietară pe apartamentul în care locuieşte, nu poate fi evacuată, chiar dacă îşi exercită abuziv acest drept, în detrimentul celorlalţi proprietari, martori muţi, dar deloc surzi al unui calvar din care nimeni nu îi poate scăpa. De menţionat ar mai fi că am încercat să aflăm şi punctul de vedere al profesoarei ţintită cu atâtea acuzaţii, dar la apartamentul unde aceasta locuieşte nu a răspuns nimeni.

Citit 13476 ori Ultima modificare Marți, 06 Octombrie 2020 17:01

20 comentarii

 • postat de cetatean Luni, 19 Octombrie 2020 23:33 86.124.204.*** Link la comentariu
  0
  4

  Din pacate legislatia din Romania nu permite o rezolvare usoara a unui astfel de caz.
  Solutia ideala ar fi un sistem de monitorizare care sa inregistreze tot ce face dansa si sa fie amendata de fiecare data, pana cand amenzile se acumuleaza si apoi executata silit. Dar nu exista probabil baza legala pentru asa ceva, daca nu e probabil si ilegala o astfel de monitorizare. Ca asa, chemi politia dar pana vine politia bataile inceteaza etc, ca doar nu face chiar non-stop si nu poti sa o sanctionezi de fiecare data. Stim bine ca nici politia nu se prea "omoara" sa rezolve astfel de cazuri, le considera lucruri minore.

  Totusi cred ca ar trebui sa nu amestecam asa usor ce face dansa acasa cu profesia dumneai, indiferent care este aceasta. Desi este de inteles ca disperarea vecinilor i-a facut sa incerce si aceasta "pista". Ea poate sa se comporte ok la scoala si sa isi descarce toate frustrarile doar acasa . Mai ales in ziua de azi, un eventual comportament deviant la scoala ar fi fost reclamat imediat de elevi si parinti, daca n-ar fi aparut si pe youtube.
  Iar scoala nu are baza legala sa o trimita la control psihiatric daca nu prezinta vreun simptom in cadrul scolii.
  Si nu stiu daca e neaparat vorba de o problema psihiatrica, cat timp nu exista o evaluare in acest sens, poate fi vorba doar de o fire conflictuala dusa la extrem. Mai ales daca nu se manifesta si in alte contexte, de ex la locul de munca sau in alte parti. O problema psihiatrica reala "de internare" se manifesta constant.
  Deci din pacate, pana la aparitia unei legislatii corespunzatoare pentru rezolvarea unui astfel de caz, locatarii respectivi sunt "legati de maini si de picioare".
  Bine ar fi ca cineva sa o convinga pe doamna sa mearga macar la consiliere psihologica, probabil dansa are niste frustrari puternice, niste nemultumiri /neimpliniri peste care e suprapus si un conflict vechi si intretinut constant cu vecinii si asta e modalitatea ei "de a se descarca". Trebuie facuta sa inteleaga ca nu rezolva nimic asa, ba isi face si singura rau.

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 06 Octombrie 2020 17:32 5.13.132.*** Link la comentariu
  3
  14

  Din pacate cu trecerea anilor, corpul cedeaza, si omul se imbolnaveste. Unii fac diabet, altii cancer, altii tensiune, altii boli psihice. O vorba din batrani zice ca “boala nu ne alege”.

  Ce ma ingrijoreaza si mai mult e ca dansa e cadru didactic, si le preda copiilor.

  Intr un stat normal, dansa ar trebui ajutata de medici si psihologi, iar vecinii si ar gasi linistea. Poate e o problema care poate fi rezolvata cu tratament.

  Dar, din nefericire, traim in Romania...

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Marți, 06 Octombrie 2020 17:27 82.137.11.*** Link la comentariu
  6
  13

  Eu am niste cretini care tropaie ca niste cornute! au bani (nu sunt bogati - daca erau bogati stiau ce este bunul simt si traiul la condominiu) tropaie cum se trezesc plozii si ei... calca intentionat apasat. Ce pot sa zic... tara lui papura!

  Raportează
 • postat de Ema Marți, 06 Octombrie 2020 15:37 5.13.193.*** Link la comentariu
  6
  18

  Am fost in vizita la niste prieteni ce locuiesc acolo. M-am speriat de zgomote. Imi imaginez cum e sa te streseze asa tot timpul. Femeia clar are niste probleme. Oamenii de acolo au fost chiar blanzi cu ea dar exista o limita. Sper sa existe o solutie pentru aceasta situatie.

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 06 Octombrie 2020 13:55 95.76.3.*** Link la comentariu
  20
  13

  Uite asa oamenii isi dau cu parerea pentru situatii pentru care nu au caderea si pregatirea!

  Mahalagim pur romanesc, la asta se pricep romanii cel mai bine, de aceea in tara asta se traieste cel mai sub deviza, sa moara capra vecinului!

  Aici este vorba doar de un om care a ajuns intro stare sufleteasca mai grea, exteriorizata prin anumite forme care probabil deranjeaza..

  In aceasta situatie interventia este de o maniera delicata a societatii prin organele abilitate, medic in primul rand, psiholog, iar comentarii marlanesti de pana acum le tratam ca atare!

  Raportează
 • postat de Libertate de exprimare... Marți, 06 Octombrie 2020 13:06 78.96.82.*** Link la comentariu
  13
  10

  Numai cretinii dau like lui George...

  Raportează
 • postat de Proprietarii din bl.CD2,sc.2 Marți, 06 Octombrie 2020 12:54 89.136.187.*** Link la comentariu
  11
  17

  Ti-am dat like,George,ai dreptate..solutia ar fi o "inchisoare" pe termen lung la spit.psihiatric Socola!

  Raportează
 • postat de Iulian Marți, 06 Octombrie 2020 12:47 92.85.61.*** Link la comentariu
  6
  25

  Amenzile ar trebui sa creasca exponential pentru situatiile astea. Cat timp nu o doare la buzunar semnificativ nu cred ca o sa se potoleasca.

  Raportează
 • postat de Viorel Nita Marți, 06 Octombrie 2020 12:42 213.184.192.*** Link la comentariu
  10
  22

  SOLUTIE.
  Fiecare vecin reclama zilnic daca este cazul deranjul provocat.
  Fiecare la interval diferit.
  Politia va veni va constata si va da amenda conform legii.
  Cu 10 amenzi pe zi femeia va deveni datoare vanduta si va trebui sa vanda apartamentul pentru a acoperi amenzile.
  Succes.

  Raportează
 • postat de Proprietarii din bl.CD2,sc.2 Marți, 06 Octombrie 2020 12:37 89.136.187.*** Link la comentariu
  12
  14

  Speram ca in urma acestui articol f bun(felicitari!) se vor autosesiza sefii institutiilor abilitate si se vor face "valuri" ...si rugam pe dl.Pucheanu ,primarul proaspat reales sa se implice....in rezolvarea acestui caz !

  Raportează
 • postat de iuliana Marți, 06 Octombrie 2020 10:53 86.127.209.*** Link la comentariu
  4
  27

  Ar trebui ceruta o expertiza psihiatrica.

  Raportează
 • postat de George Marți, 06 Octombrie 2020 09:52 89.136.76.*** Link la comentariu
  30
  10

  Aia de ati dat cu negativ la comentrariu meu SUNTETI IDIOTI. PROBABIL PROCEDATI TOT CA DANSA. JAVRELOR.

  Raportează
 • postat de G-Man Marți, 06 Octombrie 2020 09:34 5.2.209.*** Link la comentariu
  6
  27

  intr-o tara normala doamna era de mult timp tratata de un psihiatru profesionist. E clar ca are probleme si e si mai clar ca promele ei nu pot fi reparate cu amenzi si scandal si mai ales cu puscaria asa cum clameaza unii pe aici.
  Din pacate mai avem mult pana departe!

  Raportează
 • postat de Mihai Marți, 06 Octombrie 2020 08:35 109.166.135.*** Link la comentariu
  10
  18

  singura solutie cazare la Socola

  Raportează
 • postat de caddy Marți, 06 Octombrie 2020 08:34 89.238.225.*** Link la comentariu
  5
  19

  ani de zile :)) se vede cat de varza sunt majoritatea, inghit orice, si daca se taie veniturile cu 60% stau muti :))

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 06 Octombrie 2020 08:09 82.137.11.*** Link la comentariu
  7
  19

  Sa o ia in camasa de forta daca face scandal si sa o duca la ospiciu, maine poimaine da in cap la oameni, poate omora sau nenoroceste pe cineva, posibil un copil. Daca e proprietara asta nu inseamna ca un om nebun poate sa terorizeze o scara intreaga. Trebuie mers in instanta, si instanta sa hotarasca ce-i de facut cu ea.

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 06 Octombrie 2020 07:57 95.76.3.*** Link la comentariu
  6
  14

  Da, ce vreti, insuportabil, desigur o persoana cu anumite tulburari psihice, problema revenind organelor medicale si judiciare;

  Fara o hotarare judecatoreasca nu se va rezolva problema!

  Inspectoratul Scolar, singura insitutie poate demara actiunea prin trimiterea obligatirie a doamnei la un control medical, rezultatul fiind puntea spre rezolvarea situatiei respective, cu hotararea justitiei.

  Se mai intampla!

  Raportează
 • postat de Turcoaz Marți, 06 Octombrie 2020 06:26 5.13.142.*** Link la comentariu
  5
  22

  Ar trebui si colegii ei de catedra sa aiba un raspuns , felul cum se si comporta la servici , cu elevii si cadrele didactice din cancelarie si apoi obligata la un consult psihologic de care inspectorul scolar la cele afirmate mai sus , cu vecinii s-a vazut cum se comporta , ramane un examen medical la [ sange ].

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 06 Octombrie 2020 06:15 109.166.131.*** Link la comentariu
  6
  34

  George, femeia e probabil bolnavă psihic, are nevoie de tratament nu închisoare. Întrebarea e cum de profesează ca și cadru didactic.

  Raportează
 • postat de George Marți, 06 Octombrie 2020 00:19 89.136.76.*** Link la comentariu
  50
  38

  DA DE CE NU O PEDEPSESTE CU INCHISOAREA?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.