Clanul Dobrea, trimis în judecată

Clanul Dobrea, trimis în judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După mai bine de o sută de articole publicate în „Viaţa liberă” şi o anchetă riguroasă a procurorilor DNA Galaţi, fosta directoare de la „Protecţia Copilului” a fost trimisă în judecată * „Pantofii Gulliver”, care au stârnit mânia cititorilor noştri, au reprezentat una dintre pistele principale ale procurorilor * Aproape toate minunile de vitejie ale Marinelei Dobrea publicate de noi apar în rechizitoriul procurorilor * Prima înfăţişare, pe 15 mai *

Marinela Dobrea, fosta şefă a Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, a fost trimisă în judecată de DNA Galaţi, după o anchetă care a durat mai bine de un an.

Procurorii DNA au confirmat multe dintre dezvăluirile pe care „Viaţa liberă” le-a făcut din octombrie 2008 şi până în primăvara anului trecut, când ordonatorul de credite al DGASPC, Consiliul Judeţului Galaţi, a decis demiterea Marinelei Dobrea din funcţia de director al „Protecţiei Copilului”.

Alături de Marinela Dobrea, mai ajung în faţa instanţei şi alte persoane, printre care şi fiica sa Raluca Dobrea, dar şi alţi „parteneri de afaceri”, despre care „Viaţa liberă” a scris la momentul respectiv.

Vă prezentăm în continuare, „minunile de vitejie” ale fostei şefe de la DGASPC, aşa cum reies din rechizitoriul trimis către instanţă de procurorii DNA.

„Pantofii Gulliver” i-au venit de hac

Despre pantofii mărimea 46 pe care i-au primit copii cu vârste de până în zece ani drept cazarmament aţi putut citi în „Viaţa liberă”. Procurorii DNA au intrat pe fir şi au desluşit întreaga afacere.

Aproape toate bănuielile noastre, care nu s-au mai transformat în articole din cauza lipsei dovezilor, au fost confirmate de ancheta procurorilor.

„În perioada decembrie 2006 - februarie 2008, în calitate de conducător şi ordonator de credite al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, inculpata Dobrea Marinela a angajat în mod ilegal o serie de cheltuieli bugetare care au determinat prejudicierea bugetului instituţiei cu aproximativ 700.000 lei şi prejudicierea intereselor legale ale copiilor aflaţi în plasament la asistenţii maternali, avantajând în schimb mai multe firme aflate în sfera sa de interese”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Raportul trimis instanţei detaliază modul de lucru. „Astfel, în anul 2006, cu ocazia  iniţierii şi desfăşurării unor proceduri de achiziţii publice în contradicţie cu dispoziţiile legale, respectiv achiziţionarea de articole de încălţăminte de la SC SANREG SRL Reghin şi de articole de cazarmament (cearşafuri, pături, perne, pilote) de la SC RAMIELLA ME SRL Galaţi, inculpata Dobrea Marinela a lezat interesele legale ale copiilor aflaţi în plasament la asistenţii maternali, obţinând în schimb avantaje de natură patrimonială în valoare de 141.529,5 lei pentru cele două firme”.

„Aceasta, în condiţiile în care, dispoziţiile legale prevăd acordarea,  pentru fiecare copil încredinţat sau dat în plasament la asistentul maternal profesionist, a sumelor necesare acoperirii cheltuielilor lunare de hrană, echipament, cazarmament (sumele fiind suportate din bugetul Consiliului Judeţean) şi nu a produselor ca atare”.

„În plus, deşi echipamentele au fost cumpărate în contul drepturilor pentru anul 2006, acestea au fost predate către beneficiari abia în cursul anului 2007, iar încălţămintea achiziţionată era neadecvată vârstei copiilor”.

„Documentaţia în vederea atribuirii unuia dintre aceste contracte a fost avizată de inculpatul Mitincu Caramfil Iulian. La prezentarea ofertei financiare, SC SANREG SRL Reghin, prin inculpatul Borsos Sandor, a adăugat în mod nejustificat cuantumul aferent cotei de TVA, deşi firma nu era plătitoare de TVA, în valoare de 21.172,67 lei, bani pe care ulterior i-a şi încasat de la DGASPC Galaţi”, se arată în comunicatul DNA.

În scenă intră fiica Raluca

Procurorii DNA au luat la puricat şi procedurile de achiziţii publice pentru serviciile de curăţenie şi pază. Iată ce au descoperit:

„La organizarea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice pentru serviciile de întreţinere curăţenie şi pază aferente anilor 2006 şi 2007, inculpata Dobrea Marinela a favorizat firmele SC CRISTAL 2004 SRL Galaţi şi SC SECURITY GUARD SRL”. 

„Ulterior, în vădită contradicţie cu clauzele contractuale şi cu dispoziţiile legale, la cererea nejustificată a inculpaţilor Radu Alina Ştefania, Bălan Lenuţa şi Serghe Adrian (reprezentanţi ai celor două firme) de a majora tarifele contractuale, inculpata Dobrea Marinela a încheiat acte adiţionale prin care bugetul instituţiei a suferit importante pagube materiale”.

„În plus, în cursul anului 2007, inculpata a dispus  achiziţionarea, de către instituţie, prin încredinţare directă, a unor servicii de catering, transport şi mobilier de la diferiţi agenţi economici prin intermediul SC CLEANEXPO SRL Galaţi la care administrator de fapt era fiica sa Dobrea Lucia Raluca”, se mai arată în rechizitoriul trimis instanţei.

Un prejudiciu de aproape 7 miliarde de lei vechi

Sumele cu care a prejudiciat instituţia pe care o conducea Marinela Dobrea ar fi fost suficiente pentru acoperirea tuturor restanţelor către asistenţii maternali înregistrate în acea perioadă.

„Prin interpunerea acestei firme (SC CLEANEXPO SRL) a fost evitată procedura cererii de oferte, iar sub aparenţa adaosului comercial au fost plătite de instituţie sume foarte mari”.

„Prejudiciul în dauna bugetului instituţiei cauzat prin achiziţiile efectuate de la firmele SC CRISTAL 2004 SRL Galaţi, SC SECURITY GUARD SRL şi SC CLEANEXPO SRL Galaţi este în sumă totală de 691.362,32 lei, reprezentând totodată şi avantaj de natură patrimonială pentru aceste trei firme”.

„Una din cererile nejustificate de majorare a tarifului contractual a fost avizată, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi contractuale, de inculpatul  Mitincu Caramfil Iulian”, se mai spune în comunicatul DNA.

CLEANEXPO şi Raluca Dobrea, din nou personaje principale

Procurorii DNA au stabilit, aşa cum scriam în „Viaţa liberă” în urmă cu un an şi jumătate, că fiica Marinelei Dobrea, Raluca, făcea afaceri cu instituţia condusă de mama ei. Şi nu pe bani puţini.

„În calitate de administrator de fapt al SC CLEANEXPO SRL Galaţi, inculpata Dobrea Lucia Raluca a dobândit suma de 31.015,23 lei de la DGASPC Galaţi - produs al infracţiunii de abuz în serviciu comisă de inculpata Dobrea Marinela - sumă ce a fost achitată în plus de instituţie sub aparenţa adaosului comercial practicat de firma menţionată, urmare interpunerii în derularea unor contracte de achiziţie publică”.

„Această posibilitate a fost creată şi prin încălcarea, din culpă, a atribuţiilor de serviciu de către inspectorul principal din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Galaţi, inculpata Ambrinoc Carmen, care a acceptat la plată mai multe ordine de plată prezentate de  Dobrea Lucia Raluca, deşi aceasta nu avea drept de semnătură”, au mai stabilit procurorii DNA.

„Tun” şi cu bani europeni

„Totodată, inculpata Dobrea Marinela în calitate de responsabil al proiectului cu finanţare PHARE ˝Campanie de educare privind drepturile copilului˝ a întocmit şi semnat un document, în care a atestat în mod nereal decontarea cheltuielilor de transport şi cazare pentru participanţii la seminarii, document pe care l-a prezentat autorităţii contractante împreună cu raportul financiar final”.

„În acest fel, inculpata a obţinut plata finală în cuantum de 1.774,96 euro din bugetul  general al Comunităţilor Europene”, mai susţin procurorii care au instrumentat cazul.

Primul termen, pe 15 mai

Deja dosarul Marinelei Dobrea a ajuns pe masa judecătorilor. „Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Galaţi pe 2 aprilie 2010 şi a primit numărul de înregistrare 3107/121/2009. Urmează ca primul termen de judecată în acest caz să aibă loc pe 15 mai 2010”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Galaţi, Doranda Mărăcineanu.

Potrivit procurorilor DNA, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 691.362,32 lei, iar Ministerul Finanţelor Publice – Oficiul de Plăţi  şi Contractare PHARE, cu suma de 1774,96 euro.

În plus, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor Marinelei Dobrea.

Lista lui Dobrea şi capetele de acuzare

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DOBREA MARINELA, fost director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept  de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea şi fals intelectual,

DOBREA LUCIA RALUCA, fostă angajată în cadrul DGASPC Galaţi, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de spălare de bani în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participaţie improprie la neglijenţă în serviciu în formă continuată,

RADU ALINA ŞTEFANIA,  asociat unic şi administrator la SC CRISTAL 2004 SRL Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

BĂLAN LENUŢA, economist în cadrul SC CRISTAL 2004 SRL Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

SERGHE ADRIAN, fost administrator al SC SECURITY GUARD SRL Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată,

BORSOS SANDOR, asociat şi  administrator la SC SANREG SRL Reghin, judeţul Mureş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice,

MITINCU – CARAMFIL IULIAN, fost consilier juridic în cadrul  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de neglijenţă în serviciu,

AMBRINOC CARMEN, inspector principal în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

Citit 3495 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.