Vezi care e atmosfera la Târgul Meşterilor populari! - Meşteşug şi artă în căsuţe de tot râsul!
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Vezi care e atmosfera la Târgul Meşterilor populari! - Meşteşug şi artă în căsuţe de tot râsul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Printre noutăţile din acest an de la Târgul Meşterilor se numără artişti din Republica Moldova, de la Humuleşti, Văratic, dar şi de la mănăstirea Adam * Din păcate, căsuţele în care unii meşteri şi-au expus lucrările arată groaznic *

Cea de-a XII-a ediţie a Târgului meşterilor populari a debutat ieri pe esplanada de la Potcoava de Aur în acorduri de muzică populară. Doar doi din cei 50 de meşteri din toate colţurile ţării care şi-au anunţat prezenţa nu au reuşit să ajungă la Galaţi. În rest, toţi ceilalţi artişti care au confirmat prezenţa şi-au expus lucrările pe esplanadă. Noutăţile la acest târg, faţă de anul trecut, nu sunt multe, dar sunt importante.

În primul rând, pentru prima dată au ajuns la Galaţi meşteri din Republica Moldova, care au adus cu ei costume populare de peste Prut, dar şi colaci şi cozonaci cum numai la Cahul se pot face! Apoi, au ajuns la Galaţi, pentru prima dată producători de opinci! "Acum avem costumul popular complet. Până acum aveam doar hainele, acum avem şi opincile", spune Anişoara Ştefănucă, reprezentantul Centrului Cultural "Dunărea de Jos". Un loc aparte îl au măicuţele de la Mănăstirea Adam, care au venit cu cel mai recent model de costum popular, ţesut chiar de ele. Iubitorii de artă populară şi meşteşuguri mai pot vedea ţesături realizate din borangic - artiştii din Vâlcea fiind printre puţinii din ţară care încă mai fac aşa ceva - măşti din lemn din nordul Moldovei, dar şi chimire şi căciuli ţărăneşti aduse de Badea Costică tocmai de la Botoşani.

Căsuţa noastră, vai de ea!

Dacă din punct de vedere organizatoric totul a fost în regulă, nu am putut să nu remarcăm starea jalnică a căsuţelor din lemn în care şi-au expus câţiva dintre oaspeţi. "Noi am avut cândva nouă astfel de căsuţe, dar acum au mai rămas doar patru. Le-am dat în custodie celor de la ADP (n.r. - SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi), care nu ştim ce au făcut cu ele. Cert este că noi nu le-am dat aviz să le folosească la niciun alt eveniment", spune directorul Centrului Cultural, Sergiu Dumitrescu.

Directorul SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi, Eduard Grosu s-a limitat doar să ne spună că doar patru mai sunt bune. "În cei cinci ani de când le ţinem la noi, căsuţele au fost folosite doar în evenimentele solicitate şi aprobate de Centrul Cultural. Normal că ele s-au degradat, mai ales că nu am primit niciun leu pentru întreţinerea lor. Noi doar le-am ţinut, atât", a replicat Eduard Grosu. O astfel de căsuţă a costat bugetul local 1.700 de lei - în 2007 - şi, aşa cum spunea şi directorul Sergiu Dumitrescu, au fost cumpărate nouă bucăţi.

Citit 3790 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iunie 2012 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.