Cazul ex-ministrului Costel Alexe - Managerul Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, acuzat de DNA de dare de mită şi delapidare

Cazul ex-ministrului Costel Alexe - Managerul Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, acuzat de DNA de dare de mită şi delapidare
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ca urmare a îndeplinirii condiţiilor legale şi constituţionale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secţia de combatere corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față de ex-ministrului Mediului, Costel Alexe, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, precum şi faţă de o "persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare", se arată într-un comunicat de presă al DNA. Surse judiciare au declarat pentru G4Media.ro, că "persoana fizică" în cauză este managerul general al combinatului Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

Anunţul DNA vine după ce, în cursul zilei de marţi, preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viaţa liberă", Costel Alexe este acuzat de DNA că "ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)".

DNA precizează că "depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE".

În ceea ce priveşte mita destinată lui Costel Alexe, în cantitate de 22 tone, ar fost primită în zilele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

"Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului. Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă", precizează DNA.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viaţa liberă", Costel Alexe neagă că ar fi încasat vreodată foloase necuvenite, în timp ce reprezentanţii Liberty Steel s-au abţinut să comenteze datele prezentate de anchetatori.

În acelaşi timp, DNA face precizarea că "efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

Citit 6108 ori Ultima modificare Vineri, 08 Ianuarie 2021 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.