Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
2 comentarii

O nouă serie de controale făcute în unele centre de permanență din județul Galați au scos la iveală că, uneori, medicii de familie își efectuează doar pe hârtie gărzile pentru care sunt plătiți în aceste unități sanitare. Și verificările efectuate în urmă cu o lună au găsit nereguli asemănătoare.

La sfârșitul anului trecut, trei centre de permanență din județ au fost controlate de echipe mixte formate din inspectori ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați. Verificările au arătat că niciunul dintre medicii care ar fi trebuit să fie de gardă în momentul respectiv nu era prezent la serviciu. Unitățile verificate atunci au fost cele din Vlădești, Cavadinești și Berești.
La ultima acțiune de control, pe 20 ianuarie, inspectorii au mers la centrele din Corod, Cudalbi și Vlădești. Dacă în primele două dispensare medicii erau la serviciu și ofereau consultații pacienților, centrul din Vlădești a fost prins, iarăși, pe picior greșit.
"La unitatea din comuna Vlădești, nici de această dată nu era respectat programul de lucru corespunzător graficului de gărzi întocmit de coordonatorul centrului și transmis CAS Galați. Prin urmare, medicul ce nu și-a respectat obligațiile contractuale și datoria față de membrii comunității locale va fi sancționat conform prevederilor legale. Totodată, acestuia nu îi vor fi plătite sumele reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate. Cele două sancțiuni aplicate (în decembrie și în ianuarie - n.r.) pentru absență la unitatea din comuna Vlădești nu au fost aplicate aceluiași medic de familie", se arată într-un comunicat al CAS Galați.
Cu aceeași ocazie, inspectorii CAS Galați au mers în control și la cabinetul unui medic de familie care avea declarat programul de lucru până la ora 22,00. Bineînțeles, medicul nu se afla la cabinet în momentul controlului, motiv pentru care a fost sancționat. Conducerea CAS Galați nu a specificat și despre ce cabinet medical este vorba.

Controalele vor continua

"Ne așteptăm ca prin intensificarea acestor acțiuni să crească ponderea medicilor responsabili, motiv pentru care dăm asigurări că nu vom tolera lipsa de respect față de cetățenii ce ar trebui să beneficieze de servicii medicale și nu vom accepta desconsiderarea bugetului Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate. Conducerile celor două instituții vor colabora în continuare pentru organizarea acțiunilor ce vizează verificarea asigurării continuității asistenței medicale primare în regim de gardă la centrele de permanență din județul Galați. Totodată, pe această cale, reprezentanții comunităților locale sunt rugați să se implice, să nu tolereze situațiile în care nu este asigurată permanența și să sesizeze aceste aspecte", a precizat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.
În județul Galați există opt centre de permanență, în localitățile: Galați, Cudalbi, Corod, Băleni, Tudor Vladimirescu, Cavadineşti, Bereşti şi Vlădeşti.

Citit 2006 ori Ultima modificare Vineri, 22 Ianuarie 2021 18:10

2 comentarii

 • postat de Ludmila Sâmbătă, 23 Ianuarie 2021 12:14 89.136.0.*** Link la comentariu
  1
  11

  Probabil a mers acasa sa ia masa (ca face limbrici dacaa o are la pachet)! Si totodata sa goleasca portbagajulde oua, iepusi rate, branza si ce se mai da pe acolo, deoarece nu mai avea loc nici pe bancheta din spate a masinii achizitionate pe cabinetul medical si neutilizata la vizite pacienti nedeplasabili la domiciliul acestora. De ce nu se transmite de catre DSP si MS a obligativitatii afisarii la cabinete cu litere mari si vizibile de la distanta a obligatiei medicilor de a efectua vizite la domiciliul pacientilor, respectiv a dreptului corespondent al pacientilor de a benefici de asistenta medicala la domiciliu, atat cea gratuita conform legii, cat si cu plata daca este necesar peste cota obligatorie. Pentru ca omul oricum plateste si chiar cand se duce la cabinet, pentru a cumpara bunavointa medicului, ce trebuia sa fie gratis ca si actul medical, daca nu este prevazut altfel in lege.

  Raportează
 • postat de Obiectiv Sâmbătă, 23 Ianuarie 2021 09:35 84.117.41.*** Link la comentariu
  1
  32

  Sa fie sanctionati si medicii de familie care-si tin pacientii pe treptele scarilor
  si care nu-si primesc pacientii pt consultatii motivand ca le este frica de virus.
  Sunt platiti regeste sa-si faca treaba si bineinteles sa se protejeze
  costum, masca, calota in fata pacientilor.
  Pacientii stau pe treptele scarilor ca ultimii oameni fara niciun fel de conditii
  in frig, in timp ce ei stau la caldura in cabinet, echipati sumar
  si ies doar pt a lua acte si a da retete sau trimiteri.
  Au uitat sa faca si consultatii!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.