Ziua veteranilor de război

Ziua veteranilor de război
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ceremonii în Piaţa Tricolorului *

Astăzi, în semn de recunoaştere a meritelor celor care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, Prefectura va organiza o serie de manifestări dedicate Zilei Veteranilor de Război.

Ceremonia va începe la ora 11 în Piaţa Tricolorului, din Grădina Publică. După trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, preşedintele Filialei Galaţi a Asociaţiei Veteranilor de Război,  contraamiral Traian Anderson, şi profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, vor evoca însemnătatea Zilei Veteranilor de Război.

Manifestările se vor încheia cu un miniconcert susţinut de Fanfara Centrului Cultural “Dunărea de Jos”.

29 aprilie - Ziua veteranilor de război

Pentru prima dată, Ziua Veteranului de Război a fost instituită la 29 aprilie 1902, prin Decret Regal, de către regele Carol I, ca o recunoaştere a meritelor şi sacrificiilor celor care au luptat în Războiul de Independenţă de la 1877.

Sărbătoarea a fost abandonată de către vechiul regim, dar prin Hotărârea Guvernului României nr. 1.222 din 10 octombrie 2007, s-a decis ca în fiecare an, tot pe data de 29 aprilie, ca şi acum un secol, să se sărbătorească Ziua Veteranilor de Război.

Această zi reprezintă recunoaşterea meritelor deosebite ale tuturor celor care au luptat pentru apărarea ţării, respectând jurământul militar.

Astăzi, la Tecuci, în semn de respect şi recunoştinţă faţă de veterani,  filialele locale ale Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” organizează  în sala Studio a Casei de Cultură o adunare solemnă.

Vor participa veterani şi militari în rezervă, oficialităţi locale în frunte cu primarul municipiului Eduard Finkelstain, elevi şi cadre didactice din şcolile tecucene, dar nu vor lipsi (nici) reprezentanţii clerului.

În cadrul adunării se va prezenta un videoclip cu imagini din anii 2008 şi 2009, când s-a serbat Ziua Veteranilor la Tecuci, se vor rosti alocuţiuni despre importanţa  evenimentului, veteranii vor evoca aduceri aminte din război şi se vor  întreţine cu elevii care le vor oferi flori veteranilor. (Octavian Cerchez)  

Foto: Octavian Cerchez

Citit 920 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.